Лікар розповів, у яких випадках не слід приймати жарознижувальні ліки

Лікар розповів, у яких випадках не слід приймати жарознижувальні ліки

Жарознижувальні ліки застосовуються для зниження високої температури тіла, викликаної різними причинами, такими як вірусні або бактеріальні інфекції (грип, застуда, запалення та інші захворювання).

Поширені жарознижувальні препарати

  • Парацетамол (ацетамінофен) діє на центри терморегуляції в головному мозку та знижує температуру тіла.
  • Ібупрофен має жарознижувальну та протизапальну дію.
  • Аспірин має жарознижувальну та протизапальну дію. Його застосування у дітей та підлітків може бути обмежене через ризик розвитку реінг-синдром.
  • Напроксен можна використовувати як дорослими, так і дітьми.

Які з цих ліків краще приймати?

— Аспірин всмоктується відносно швидко. Його жарознижувальний ефект зазвичай відчувається у період до 30 хв, а максимального ефекту необхідно від однієї години до трьох годин. Проте жарознижувальні засоби не слід застосовувати, коли температура не перевищує 38,5°C, — пояснює доктор Люблінського медичного університету (Польща) Сара Яновська, цитує портал Medonet.

За відсутності ефекту можна використовувати комбінацію двох речовин різного характеру дії, наприклад, парацетамол та ібупрофен. Препарати з однаковим механізмом дії, такі як аспірин та ібупрофен, що стосуються однієї групи нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), не слід комбінувати.

Як знижується лихоманка після прийняття ліків, залежить від типу речовини, що використовується в них, та індивідуальної реакції організму на лікувальну сполуку. Наприклад, для багатьох пацієнтів стандартна доза парацетамолу 500 мг надто мала і її приймання не матиме помітного ефекту.

Порівнюючи ібупрофен з парацетамолом, слід зазначити, що ці препарати мають різні механізми дії, завдяки чому їхня активність може доповнювати один одного. Ібупрофен діє по всьому організму та має протизапальну дію. Парацетамол не пригнічує запалення та активний насамперед у нервовій системі, де блокує біль та надмірне підвищення температури. Їх можна використовувати разом або по черзі зниження температури.

Ібупрофен знижує температуру тіла швидше, ніж парацетамол. Крім того, сила його жарознижувального ефекту більша і триває довше. Однак цей препарат може зашкодити слизовій оболонці шлунка. Тому у разі виразкової хвороби або інших проблем зі шлунково-кишковим трактом краще звернутися за парацетамолом.

При прийнятті жарознижувальних ліків необхідно суворо дотримуватись інструкцій з дозування, вказаних на упаковці, або рекомендованих лікарем. Якщо температура не знижується або супроводжується іншими серйозними симптомами, необхідно звернутися до лікаря для діагностики та лікування.

Реклама
Свині вирощуватимуть органи для трансплантології
Химерна технологія включає інтеграцію людських сто...
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама