Негативна дія аспартаму може вплинути на дітей і навіть онуків: дослідження

Негативна дія аспартаму може вплинути на дітей і навіть онуків: дослідження

Аспартам, або штучний низькокалорійний підсолоджувач використовують при виробництві багатьох продуктів з низьким вмістом цукру. Це робить його популярним серед тих, хто стежить за вагою або має підвищений рівень цукру в крові.

Аспартам був схвалений як безпечний продукт багатьма регуляторними органами, такими як Управління з контролю за продуктами та ліками у США (FDA) та Європейська служба безпеки харчових продуктів у Європейському союзі (EFSA). Однак у деяких людей можуть виникати побічні реакції на аспартам, такі як біль голови, депресія, алергічні реакції або інші симптоми. Тому він продовжує викликати суперечки у вчених. Чергове дослідження на лабораторних мишах провели спеціалісти Медичного коледжу Університету штату Флорида (США).

Протягом 12 тижнів дослідники поливали гризунів водою з аспартамом. Його кількість відповідала 15% від максимальної добової дози для людини, тобто 12 мг/кг. Під час дослідів експерти відзначили тривожну поведінку гризунів, яких довелося давати заспокійливе. Виявилося, що при метаболізмі аспартам розпадається на аспарагінову кислоту, фенілаланін та метанол. Ці сполуки сильно впливають на центральну нервову систему та викликають тривожні розлади.

Дослідники зазначили, що споживання популярного підсолоджувача також впливає на два наступні покоління, дітей та онуків.

— Вплив аспартаму викликає зміни в експресії генів, які підтримують рівновагу, в мигдалині, що своєю чергою регулює реакції тривоги, — зазначили вчені в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Подальші дослідження у цій галузі допоможуть краще зрозуміти вплив аспартаму на здоров’я людини та можливі наслідки для майбутніх поколінь.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама