Нестача вітаміну B12 може спричинити сильну мігрень

Нестача вітаміну B12 може спричинити сильну мігрень

Мігрень — це складний неврологічний стан, і причини його появи можуть бути різними. Дослідження показують, що дефіцит вітаміну B12 і надлишок гомоцистеїну викликають ушкодження ендотеліальних клітин, що може призвести до появи мігрені.

Гомоцистеїн — це амінокислота, рівень якої може підвищуватись при дефіциті вітамінів B6, B12, а також фолієвої кислоти. Підвищений рівень гомоцистеїну може бути пов’язаний із пошкодженням судинної стінки та збільшенням вільних радикалів, що сприяє розвитку запального процесу.

Лікарі Стамбульського університету (Туреччина) провели дослідження, щоб визначити кореляцію між рівнем вітаміну B12 та частотою нападів мігрені та тяжкістю болю. Вони обстежили 127 пацієнтів, які страждали на мігрень, а також 45 учасників контрольної групи. Та фіксували частоту та тривалість нападів мігрені, виразність больових відчуттів та локалізацію головного болю.

Хворих розділили на три групи за частотою нападів: епізодичні нечасті (1–3 напади мігрені на місяць), часті епізодичні (4–14 днів нападу мігрені на місяць) та хронічні. Хронічна мігрень (ХМ) була ідентифікована як головний біль, що триває понад чотири години протягом 15 або більше днів на місяць, мінімум протягом трьох місяців.

Дослідники виявили, що рівень вітаміну B12 у пацієнтів з мігренню був значно нижчим (227,30 нанограм на літр), ніж у контрольній групі (278,44 нг/л). Рівень вітаміну B12 у пацієнтів з хронічною мігренню (197,5 нг/л) також був нижчими, ніж у пацієнтів із менш частими нападами мігрені (278,56 нг/л).

Також вони відзначили, що рівні вітаміну B12 були нижчими у випадках з вищою частотою болю. В цілому, спостерігалася негативна кореляція між мігрень та рівнем вітаміну B12.

Фахівці вважають, що низький рівень вітаміну B12 не перевищує 300 нанограмів на літр крові.

Автори дослідження припускають, що часте вживання анальгетиків здатне порушити всмоктування вітаміну. Проте знадобляться нові дослідження, щоб зрозуміти, що лежить в основі дефіциту вітамінів у пацієнтів з мігренню.

При частих проявах мігрені слід проконсультуватися з лікарем. Він рекомендує необхідні заходи щодо лікування та профілактики, які включають зміни в раціоні, приймання вітамінів та інші підходи до покращення самопочуття.

Дослідження опубліковано в журналі Arquivos de Neuro-Psiquiatria («Архіви нейропсихіатрії»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама