Нестерпність лактози — сучасна хвороба: вчені

Нестерпність лактози — сучасна хвороба: вчені

Нестерпність лактози — це стан, при якому організм має труднощі в перетравленні лактози — цукру, що міститься в молочних продуктах. Лактоза, яка надходить в організм, розщеплюється ферментом лактазою на дві молекули, глюкозу та галактозу, які легко засвоюються організмом. Якщо рівень лактази знижений, а сама лактоза не може розщепитися, це викликає її непереносимість.

Симптоми нестерпності лактози

  • Здуття живота;
  • метеоризм;
  • діарея;
  • болі в животі;
  • дискомфорт після вживання молочних продуктів. 

Нестерпність лактози існувала тисячі років тому. Однак наприкінці останнього льодовикового періоду, 11 700 років тому, лише діти могли перетравлювати лактозу — один із цукрів, виявлених у молоці. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature («Природа»), давні люди, які населяли Європу, пили молоко, не маючи можливості перетравлювати лактозу. Як їм це удавалося?

За словами епідеміолога з Бристольського університету (Великобританія), провідного автора дослідження Джорджа Дейві Сміта, здуття живота, гази та інші передбачувані ознаки нестерпності лактози зустрічаються набагато рідше, ніж заведено вважати. І хоча вона може викликати діарею, таку ж властивістю мають каву, сливи та багато інших продуктів.

Використовуючи генетичну базу даних 500 000 осіб із британського біобанку, вчені виявили, що понад 90% з тих, у кого спостерігається нестерпність лактози, п’ють коров’яче молоко. Річ у тому, що навіть ті, хто природно не виробляє лактазу (фермент, необхідний для перетравлення лактози), можуть перетравлювати молоко за допомогою адаптованої кишкової мікробіоти.

Чому у давніх європейців швидко розвивалася толерантність до лактози? Щоб цього зрозуміти треба знати, що відбувалося під час війн та епідемій.

Якщо організм не може обробити молочний цукор, він накопичується в товстій кишці, що іноді викликає діарею. Якщо людина недоїдає чи страждає від кишкового захворювання, то нездатність перетравлювати лактозу стає проблемою. Під час війни чи епідемій, коли їжі було мало, селяни їли насамперед йогурти та сири з низьким вмістом лактози, що часом спричиняло кишкові розлади.

Однак, як наголошують вчені, генетична мутація призвела до вироблення ферменту — лактази, що дозволяє перетравлювати молоко. Враховуючи, що цю мутацію виробітку лактази успадкувало більше населення світу, у них проблем зі споживанням молочних продуктів не виникає.

Люди з нестерпністю лактози можуть уникати симптомів, стежачи за своїм раціоном і вибираючи продукти з низьким вмістом лактози. Існують також лактазні добавки, які допомагають перетравлювати лактозу та зменшують прояв симптомів у тих, хто стикається з її нестерпністю.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама