Ожиріння зменшує кількість сірої речовини в головному мозку та сприяє появі недоумства: дослідження

Ожиріння зменшує кількість сірої речовини в головному мозку та сприяє появі недоумства: дослідження

Деменція — це неврологічне захворювання, що характеризується поступальним погіршенням когнітивних функцій, як-от пам’ять, мова, концентрація уваги, здатність виконання повсякденних завдань. Найбільш поширеними формами деменції, або недоумства, є хвороба Альцгеймера, деменція судинного походження, фронтотемпоральна деменція, а також інші форми.

Вважається, що поява деменції може бути викликана різними патологіями та захворюваннями головного мозку. Вчені з Університету Південної Австралії вирішили з’ясувати, чи впливає порушення метаболізму на розвиток недоумства.

Вони проаналізували медичні дані з британського біобанку 26 239 осіб. Як виявилося, ті з них, хто мав ожиріння, були схильні до захворювань нирок і печінки, що відбилося на стані мозку. Це підтвердили проведені дослідження за допомогою МРТ-сканування мозку, які дозволили виявити ураження мозку та осередки скупчень заліза. Усі вони дозволяють виявити перші чинники ризику деменції.

Люди з метаболічними профілями, пов’язаними з ожирінням, з більшою ймовірністю мали несприятливі профілі МРТ. Вони мали менші обсяги гіпокампа та сірої речовини, велике навантаження уражень головного мозку та збільшення накопичення заліза. За словами автора дослідження, доктора Аманди Ламсден, розуміння метаболічних факторів та профілів, пов’язаних зі змінами мозку, може допомогти виявити ранні ознаки ризику розладу.

Це дослідження показало, що пацієнти, які мали ожиріння, також вирізнялися високою базальною швидкістю метаболізму (BMR). Вона негативно впливала на мозкові маркери, типові деменції. Відкриття відкриває новий шлях до розуміння здоров’я мозку.

Як зберегти здоров’я мозку

  • Правильно харчуйтесь. Продукти, багаті антиоксидантами, вітамінами та мінералами, сприяють здоров’ю мозку. Включайте до раціону плоди, овочі, горіхи, рибу жирних сортів. Вони багаті антиоксидантами, вітамінами та мінералами.
  • Регулярно тренуйтесь. Це покращить кровообіг та когнітивні функції. Для здоров’я мозку рекомендується як аеробна, так і силова активність.
  • Не допускайте розвитку стресу, він може негативно вплинути на мозок. Регулярні методи релаксації, такі як медитація, йога, дихальні вправи, допоможуть знизити рівень стресу.
  • Будьте соціально активними та частіше спілкуйтеся з друзями. Це покращить когнітивні функції.
  • Обмежте споживання алкоголю та нікотину.
  • Слідкуйте за рівнем артеріального тиску, холестерину та цукру в крові. Ці фактори можуть вплинути на здоров’я мозку та збільшити ризик розвитку інсультів та деменції.

Дослідження було опубліковано у журналі «Diabetes, obesity and Metabolism» («Діабет, ожиріння та метаболізм»).

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Як зупинити пронос швидко
Причини появи діареї та способи боротьбиЯк позбути...
Лікування діареї в домашніх умовах
Чим лікувати діарею у дорослого в домашніх умовахЩ...
Реклама
Безсоння підвищує ризик розвитку інсульту на 51%: вчені
Тривале безсоння може бути пов'язане з підвищеним ...
Какао запобігає розвитку хвороби Альцгеймера та Паркінсона
Какао містить низку поживних речовин, які можуть б...
Реклама