Какао запобігає розвитку хвороби Альцгеймера та Паркінсона

Какао запобігає розвитку хвороби Альцгеймера та Паркінсона

Какао містить низку поживних речовин, які можуть бути корисні для здоров’я мозку. Так, магній, що міститься в ньому, сприяє регуляції нейромедіаторів і може знизити ризик розвитку депресії. Фенетиламін може стимулювати вироблення нейротрансмітерів, таких як серотонін та дофамін, а кофеїн та теобромін покращують концентрацію уваги та загальну мозкову функцію. Какао багате на антиоксиданти, такі як флавоноїди. Вони запобігають старінню мозку та знижують ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона.

Було доведено, що оптимальне щоденне споживання флавоноїдів, у тому числі какао, може уповільнити процеси старіння розуму і поліпшити пам’ять. Однак останнє дослідження вчених за участю 3563 добровольців показало, що не варто зловживати шоколадом.

Усіх учасників експерименту поділили на дві групи. Перед початком дослідження понад 1300 осіб здали аналізи сечі на визначення рівня флавоноїдів в організмі.

Протягом трьох років учасники першої групи приймали плацебо, а учасники другої — 500-міліграмову таблетку з флавоноїдами какао. Усі вони пройшли базову когнітивну оцінку, під час якої мали вивчити 20 слів у комп’ютерній програмі. На запам’ятовування кожного слова вони мали три секунди. Після цього учасників просили запровадити усі слова, які вони запам’ятали. Тест повторювався щорічно протягом трьох років дослідження.

Наприкінці першого року в учасників, які щодня приймали таблетки з флавоноїдами, нормалізувався їхній рівень у крові, та спостерігалося уповільнення зниження розумових здібностей.

Через рік добровольці, у яких покращився рівень флавоноїдів в організмі, із 20 запропонованих слів запам’ятовували 7,94 слова, тоді як учасники контрольної групи — 7,63 слова. Ця різниця була значною.

Експерти зазначили, що у людей, чий раціон був багатшим флавоноїдами до дослідження, їхнє додаткове введення не покращувало пам’ять або розумові здібності. Невеликий ефект було досягнуто лише у випадку людей, які раніше мало вживали флавоноїди.

Це підтверджує, що споживання какао у сирому чи неочищеному вигляді, без надмірної кількості цукру та добавок, може надати найкращі користі для мозку. Однак, як і з будь-яким продуктом, важливо уникнути зловживання ним та забезпечити збалансоване харчування.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама