Пасивне куріння збільшує ризик розвитку раку легень у некурців на 20–30%

Пасивне куріння збільшує ризик розвитку раку легень у некурців на 20–30%

Пасивне куріння — це вплив тютюнового диму на людей, що не палять, що знаходяться поблизу курців. Навколишні вдихають дим, що містить токсичні речовини, такі як нікотин, оксид вуглецю, формальдегід та інші канцерогенні речовини, що може бути небезпечним для їхнього здоров’я. Однак поряд із пасивним курінням небезпечне й куріння з третіх рук попереджають вчені.

Руйнує ДНК

Згідно зі статистикою, пасивне куріння збільшує ризик розвитку раку легень у некурців на 20–30%. Однак про небезпеку куріння із третіх рук говорять набагато менше. Фахівці лабораторії Берклі в Каліфорнії (США) у 2010 році вперше визначили, що куріння залишає мікроскопічні токсини на поверхнях. І нещодавно довели це.

Під час експерименту вони піддали лабораторних мишей впливу канцерогенів NNK та NNN, що містяться у тютюні. У результаті сечі гризунів піднявся рівень вмісту цих хімічних речовин. Але навіть після того, як дослідники перестали піддавати гризунів такому впливу, токсини накопичувалися в їхніх тілах ще протягом ще одного тижня. Це, на думку вчених, може призвести до пошкодження ДНК, що є критичним чинником розвитку раку.

Небезпечна концентрація

Ще один досвід вчені провели за участю трьох добровольців, що не палять. Їм запропонували одягнути футболки з довгими рукавами та штани, які зазнавали впливу сигаретного диму протягом 30 днів. Така концентрація характерна для будинку курця, який щодня викурює пачку цигарок.

Добровольці носили одяг протягом трьох годин. І протягом кожної години активно займалися спортом по 30 хв. Дослідники виявили, що за цей час рівень хімічних речовин у них у сечі піднявся майже у 86 разів.

— Нікотин вивільняється у великій кількості під час куріння, і він покриває всі внутрішні поверхні, включаючи шкіру людини, — зазначив провідний автор дослідження доктор Сяочень Тан, цитує Mail Online.

Цей процес відомий як тютюнове забруднення. Він може призвести до того, що нікотин та інші хімічні речовини, що містяться в димі, залишають сліди на одязі, меблях, стінах та інших об’єктах.

Контакт із забрудненими поверхнями може призвести до поглинання нікотину через шкіру, хоча цей шлях вбирання зазвичай менш ефективний, ніж інгаляційний шлях через легені. Однак це може бути проблемою для дітей, які можуть випадково торкатися забруднених поверхонь і потім масажувати очі або лизати пальці.

Крім того, запах тютюну може також вбиратися в шкіру та волосся курців, що може викликати неприємні запахи навіть після завершення куріння.

Тютюнове забруднення та пасивне куріння можуть негативно впливати на здоров’я навколишніх. Тому багато країн впроваджують заходи щодо обмеження куріння в громадських місцях.

Дослідження опубліковано у журналі Environmental Science and Technology («Екологічна наука та технологія»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама