Препарат проти діабету запобігає розвитку інфаркту в кожному третьому випадку: дослідження

Препарат проти діабету запобігає розвитку інфаркту в кожному третьому випадку: дослідження

Метформін використовують для лікування цукрового діабету ІІ типу. Він допомагає зменшити рівень цукру в крові, покращує чутливість тканин до інсуліну та знижує ризик розвитку серцево-судинних ускладнень у пацієнтів з діабетом.

Дослідження кардіологів Військово-медичного інституту Польщі показало, що метформін може покращити функції судин, знизити ризик появи запалення та ішемічної хвороби серця.

Ішемічна хвороба серця (ІХС) — це захворювання, при якому через стеноз у коронарних артеріях серцевий м’яз отримує недостатню кількість насиченої киснем крові. Це викликає серцеві порушення та призводить до серйозних ускладнень, таких як серцевий напад.

Лікування ішемічної хвороби серця потребує зміну способу життя та тривалого застосування багатьох препаратів, у тому числі для зниження артеріального тиску та нормалізації рівня холестерину. У деяких випадках також необхідна так звана коронарна реваскуляризація, тобто відновлення нормального кровотоку в судженій коронарній судині шляхом введення стента або виконання аортокоронарного шунтування.

Польські вчені вивчили вплив популярного препарату проти діабету, метформіну, на ішемічну хворобу серця у пацієнтів, яким було проведено стентування або шунтування через гострий коронарний синдром.

— Метформін знижує протромботичну готовність, протизапальну активність, модифікацію відомих факторів ризику розвитку ішемічного стресу, — пояснює керівник дослідження доктор медичних наук Петро Квятковський.

До цього часу цей препарат застосовувався під час лікування діабету. Однак пацієнти з ішемічною хворобою серця, які приймали його, були менше схильні до появи серцевих нападів.

Раніше проведені дослідження показали, що метформін зменшує ризик розвитку інфарктів до 33%. Проте вчені вважають, що його застосування може бути набагато ефективнішим.

— Ми сподіваємося, що використання метформіну відкриє нові терапевтичні можливості, — наголосив доктор Квятковський, передає Radio ZET.

Планується продовжити дослідження, які допоможуть визначити оптимальну дозу, тривалість приймання та потенційні побічні ефекти метформіну як профілактичного засобу проти серцево-судинних захворювань.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама