Різка зміна поведінки може бути симптомом деменції

Різка зміна поведінки може бути симптомом деменції

Деменція, або недоумства, характеризується погіршенням когнітивних функцій, таких як пам’ять, мислення, орієнтація, здатність до навчання, розуміння і т. д. Перші симптоми деменції можуть змінюватись залежно від типу та прогресії захворювання. Крім втрати пам’яті, симптоми можуть включати зміни у поведінці: різке збільшення забудькуватості, дратівливість, агресивність, зниження інтересу до звичних занять тощо. Це може свідчити про серйозне захворювання та потребує негайної консультації фахівця.

Лобно-скронева деменція (ЛСД) — це вид деменції, яка займає четверте місце за поширеністю. Близько 10–15% пацієнтів страждають на цю форму недоумства.

Лобові частки відповідають за оцінку ситуації та соціальної поведінки. Тому, коли хвороба ушкоджує їх, пацієнт може стати вульгарним, непристойним або нехтувати повсякденними обов’язками (включаючи особисту гігієну). Це захворювання змушує хворого говорити та робити те, що він ніколи не зробив би раніше.

Поразка лівої області мозку може призвести до афазії — порушення здатності розуміння та/або вимови слів та фраз. У цьому пацієнт розуміє мову інших. Цей стан може бути вкрай важким для хворого, оскільки він усвідомлює свої проблеми з промовою, але не може висловити свої думки та ідеї ясно.

Тому важливо звертати увагу на будь-які зміни у поведінці близьких. Рання діагностика та лікування деменції допоможе сповільнити її прогресування та покращити якість життя пацієнта та його близьких.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама