Самотність небезпечна для здоров’я: експерти

Самотність небезпечна для здоров'я: експерти

Дослідження показують, що самотність пов’язана з вищім ризиком розвитку різних захворювань, таких як гіпертонія. Самотні люди менше дбають про своє здоров’я та схильні до неправильного способу життя.

Ізоляція стомлює…

Вчені з Австрії та Великобританії провели дослідження за участю 30 жінок, які були піддані ізоляції. Усі вони проводили по 8 годин на день у спеціальній лабораторії та були поділені на три групи. Перші отримували їжу, другі спілкувалися з іншими людьми (але без доступу до їжі), а треті контактували з близькими та отримували регулярне харчування. Весь цей час дослідники стежили за їх фізіологічними реакціями: частотою серцевих скорочень, рівнем кортизолу у крові тощо.

Як виявилося, в учасниць першої та другої груп спостерігалися схожі симптоми.

— Обидва стани викликали зниження енергії та підвищену стомлюваність. Відсутність їжі змушує нас втрачати енергію, як і соціальна ізоляція, — розповіли співавтори дослідження Ана Стійович та Пол Форбс.

Вони порівняли результати експерименту з раніше проведеним дослідженням під час пандемії COVID-19, коли 87 осіб щодня проводили щонайменше вісім годин у повній ізоляції. На думку авторів, ці два дослідження перетинаються.

… і знижує рівень енергії

Вчені б’ють на сполох: відсутність контакту з навколишніми змушує нас почуватися фізично виснаженими. Це може бути пов’язане з природною, гомеостатичною реакцією організму, як у випадку голоду.

— Відомо, що довгострокова самотність та втома пов’язані, але мало що відомо про механізми, що лежать у їх основі. Той факт, що ми бачимо цей ефект навіть після короткого періоду соціальної ізоляції, припускає, що низька енергія може бути «соціальною гомеостатичною» адаптивною реакцією, — каже провідний автор Джорджія Сілан, повідомляє Radio ZET.

На вираженість симптомів може впливати особистий характер людини. Для тих, хто любить спілкування з друзями, самотність буде особливо важкою.

Підтримання здорових соціальних зв’язків та соціальної активності є важливим для загального добробуту людини. Самотнім людям важливо бути залученим до суспільства, наприклад, через участь у групових заходах, клубах чи волонтерстві.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Молочниця у чоловіків
Що таке молочниця у чоловіківМолочниця у чоловіків...
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Реклама
5 простих правил, які допоможуть уповільнити старіння мозку
З віком мозок зменшується у розмірах через втрату ...
При яких захворюваннях не можна приймати снодійні засоби
Снодійні препарати можуть бути прописані лікарем д...
Реклама