5 простих правил, які допоможуть уповільнити старіння мозку

5 простих правил, які допоможуть уповільнити старіння мозку

З віком мозок зменшується у розмірах через втрату нейронів, зв’язків між нейронами та обсягом сірої речовини. Це може призвести до погіршення когнітивних функцій, таких як пам’ять, увага, швидкість мислення. Це збільшує ймовірність появи таких нейродегенеративних захворювань, як-от хвороба Альцгеймера. Уповільнити процес старіння мозку можна, якщо дотримуватися простих правил.

1. Висипайтеся

Правильна кількість сну допомагає регенерувати та насичувати киснем мозок. Під час сну астроцити видаляють зношені й невикористані нервові зв’язки, що не використовуються, і відновлюють деякі з них, що сприяє регенерації головного мозку.

Людям середнього віку достатньо спати 7–8 годин на добу. При нестачі сну когнітивні функції значно порушуються і стає важче запам’ятовувати нову інформацію чи приймати рішення. Часте недосипання або порушення сну можуть призвести до необоротного пошкодження.

2. Спілкуйтесь

Постарайтеся оточити себе якомога більшою кількістю друзів. Спілкування зміцнює когнітивні функції, стимулює мозок і забезпечує стимули, яких ми потребуємо щодня.

3. Обмежте споживання алкоголю

Алкоголь убиває сірі клітини головного мозку. Його надмірне вживання ускладнює ефективне виконання своїх завдань областями мозку, які відповідають за пам’ять, рівновагу та мовлення.

4. Більше рухайтесь

Сидячий спосіб життя нікому не йде на користь. Будь-яка фізична активність — найкращий спосіб наситити киснем клітини, зокрема й у мозку. Якщо ви працюєте за письмовим столом, постарайтеся знайти спосіб підвищити свою активність у другій половині дня. Це покращить роботу мозку та знизить рівень гормону стресу, кортизолу, у крові.

5. Керуйте стресом

Тривалий стрес призводить до зменшення сірої речовини у мозку. Це може спричинити труднощі у спілкуванні з іншими, запам’ятовуванні інформації або прийнятті найпростіших рішень. Щоб подбати про здоровий мозок, варто знайти рішення, які придушуватимуть нашу сильну реакцію на стрес.

Як зменшити рівень стресу

  • Займайтеся спортом. Вправи допоможуть знизити рівень стресу та покращити наш настрій завдяки виділенню ендорфінів — природних анальгетиків та антидепресантів.
  • Використовуйте техніки релаксації, такі як глибоке дихання, медитація чи йога. Вони допомагають знизити рівень стресу та відновити емоційну рівновагу.
  • Ведіть здоровий спосіб життя.
  • Спілкуйтеся з рідними та близькими.
  • Дотримуйтесь режиму дня.
Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама