Скорочення споживання цукру може уповільнити процес старіння до 25%
Цукор є джерелом енергії для організму. Він допомагає відновити запаси глікогену у м’язах після фізичної активності, що важливо для підтримки витривалості. Однак надмірне його споживання може спричинити появу зайвої ваги, що загрожує розвитком серцево-судинних захворювань. Для того, щоб зменшити ймовірність їх появи, достатньо лише трохи зменшити звичне споживання цукру. За даними британського медичного журналу BMJ, зменшення цукру в раціоні — від 10 до 71 г на день — допомагає схуднути. І не тільки.
1. Запобігає розвитку діабету
Щоденне споживання цукру викликає метаболічні та гормональні зміни, які збільшують ризик розвитку діабету. Однак навіть невелике зменшення цукру здатне значно покращити стан. Так, згідно зі статтею, опублікованою в журналі Diabetes Care, люди, які заміняли один солодкий напій або фруктовий сік на день водою, зменшували ризик розвитку діабету ІІ типу у пізнішому віці на 10%.
2. Знижує появу карієсу
Цукор сприяє утворенню карієсу. Бактерії на зубах метаболізують цукор, що викликає вироблення кислоти. Це спричиняє утворення карієсу. Споживання менше ніж 50 г цукру на день призведе до зниження ризику його розвитку.
3. Зберігає мікрофлору кишківника
Високе споживання цукру змінює баланс бактерій у кишківнику. Крім того, всі типи цукрів (фруктоза, сахароза, глюкоза, HFCS) підвищують рівень С-реактивного білка, ключового маркера запалення.
Дослідження, опубліковане в журналі Nutrition Research, показало, що обмеження щоденного споживання цукру на 23 г знижує рівень С-реактивного білка. Це дозволяє мінімізувати вже наявні запалення та зміцнити імунітет.
4. Зміцнює здоров’я серця
Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі JAMA Internal Medicine, люди, в раціоні яких цукор становив від 10 до 2% від калорійності всієї їжі, помирали на 30% частіше, ніж ті, хто обмежував його споживання.
5. Затримує старіння шкіри
Дослідження свідчать, що скорочення споживання цукру може уповільнити процес старіння до 25%.
Слід пам’ятати, що не весь цукор однаково шкідливий. Природні цукри, що містяться у фруктах та овочах, надають не лише енергію, а й важливі поживні речовини. Проте проблема полягає у надмірному споживанні доданих цукрів, які часто зустрічаються у багатьох готових продуктах.