Соя нормалізує артеріальний тиск та рівень цукру в крові

Соя нормалізує артеріальний тиск та рівень цукру в крові

Соя є цінним джерелом поживних речовин. Вона містить високоякісний рослинний білок, що є повноцінним аналогом тваринного білка. У ній є ізофлавони, які перешкоджають розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань. Соя є джерелом кальцію та інших мінералів, необхідних здоров’ю кісток. Вона нормалізує артеріальний тиск та рівень цукру в крові.

Згідно з дослідженням вчених Університету Іллінойсу Урбана-Шампейн (США), введення сої в раціон дозволить знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань та уникнути ускладнень, які спостерігаються при прийманні сатинів.

Соя замість ліків

Експерти проаналізували 19 сортів соєвих бобів, кожен з яких містить різні рівні корисних мікроелементів — гліцину та В-конгліцинину. Зерна подрібнювали та знежирювали, а потім тестували під час моделювання травлення. Сою змішували з рідинами та ферментами, отриманими із травлення у роті, шлунку, кишківнику та товстій кишці. Дослідники виміряли ступінь всмоктування в кров ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або так званого «поганого» холестерину.

— Ми виміряли кілька параметрів, пов’язаних з холестерином і ліпідним обміном та різними іншими маркерами — білками та ферментами, які позитивно чи негативно впливають на ліпідний обмін, — сказала керівник дослідження, професор харчових наук Ельвіра де Меджі.

Результати підтвердили припущення вчених. Виявилося, що два білки, гліцин та В-конгліцинін, сприяють зниженню рівня холестерину в крові.

— Сорт сої впливає на білковий склад та вивільнення пептидів за змодельованих шлунково-кишкових умов. Отже, він може сприяти профілактиці атеросклеротичних та серцево-судинних захворювань, — продовжує експерт, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Вдвічі зменшує накопичення ліпідів

Вчені порівняли сою з препаратом, який використовується для лікування дуже високого рівня холестерину в крові, — симвастатином. Виявилося, що пептиди, отримані з мелених соєвих бобів, мають аналогічні гіполіпідемічні властивості, що і симвастатин.

— Перетравлені соєві пептиди змогли зменшити накопичення ліпідів до 50–70%. Це було можна порівняти зі статином, який знизив його на 60%, — підкреслює професор Меджі, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Ліпіди, такі як холестерин та тригліцериди, є важливими факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Перетравлені соєві пептиди містять біологічно активні компоненти, які можуть впливати на метаболізм ліпідів та знизити ризик розвитку атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань. Це говорить про те, що люди, які мають побічні реакції на статини, можуть замінити їх, ввівши в раціон сою.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама