Стало відомо, які області головного мозку вражає деменція

Стало відомо, які області головного мозку вражає деменція

Деменція позначає групу симптомів, пов’язаних з погіршенням когнітивних функцій, які впливають на повсякденне життя людини. Цей стан характеризується втратою пам’яті, зниженням здатності до навчання, а також змінами у поведінці та особистості.

Ще 1899 року німецький психіатр Еміль Крепелін вперше запровадив терміни «деменція минущого типу» і «шизофренія». Проте лише недавно, за допомогою візуалізації та штучного інтелекту, лікарі Ніколаос Куцулеріс та Маттіас Шретер вперше виявили чинні ознаки подібності між мозком хворих на шизофренію та деменцію.

Лобно-скроневу деменцію (FTD) важко розпізнати на ранніх стадіях, тому її часто плутають із шизофренією. Щобільше, у хворих обох груп відбуваються зміни в особистості та поведінці. Часто різке прогресування такого стану відбувається через те, що зачіпаються лобова, скронева та острівцева області головного мозку.

Згідно з дослідженням, у 41% пацієнтів, які страждають на шизофренію, також спостерігалася схильність до деменції. У них була порушена частина мозку, відповідальна за контроль уваги, емпатію та соціальну поведінку.

Це означає, що в майбутньому експерти зможуть визначити терапевтичне лікування для хворих, які страждають на ці два розлади.

Експерти нагадують, що якщо деменція розвивається у літньому віці, то шизофренія проявляється у молодому. У більшості випадків деменція пов’язана зі структурними змінами мозку, такими як нейродегенерація. Причини шизофренії не повністю зрозумілі, але включають генетичні фактори, біохімічні дисбаланси в мозку, а також фактори довкілля, такі як стрес у ранньому дитинстві. Обидва ці психічні розлади вимагають уважної діагностики та лікування за допомогою медикаментів.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама