Судинозвужувальні краплі можуть спричинити порушення обміну речовин у слизовій оболонці носа

Судинозвужувальні краплі можуть спричинити порушення обміну речовин у слизовій оболонці носа

Судинозвужувальні краплі для носа використовують для звуження кровоносних судин у слизовій оболонці носа. Їх застосовують для зняття закладеності носа, яка може бути викликана нежитю, алергіями чи іншими респіраторними захворюваннями.

Дія судинозвужувальних крапель заснована на тому, що вони звужують кровоносні судини в носі, що призводить до зменшення набряклості та поліпшення дихання через ніс. Це може полегшити закладеність носа та зменшити неприємні симптоми, такі як свербіж, чхання та виділення з носа. Однак при неправильному використанні крапель або зловживанні ними можуть розвинутись побічні ефекти.

Часте та тривале використання судинозвужувальних крапель може  викликати порушення обміну речовин у слизовій оболонці носа, погіршення кровообігу та підвищення кров’яного тиску. Також можливий розвиток алергічних реакцій та порушення мікрофлори носа.

Найчастіше пацієнти відзначають такі симптоми

  • Роздратування слизової носи;
  • головний біль;
  • нудоту;
  • сухість в роті;
  • нервове збудження чи почуття занепокоєння.

Щоб не допустити розвитку таких симптомів, слід використовувати судинозвужувальні краплі в ніс тільки за призначенням лікаря та відповідно до інструкції із застосування. Також необхідно обмежувати тривалість їх застосування та не перевищувати рекомендованих доз. А при появі побічних ефектів одразу звернутися до лікаря.

Слід пам’ятати, що судинозвужувальні краплі не вирішують причину закладеності носа і не лікують причинних захворювань, таких як нежить або алергії. Вони можуть використовуватись лише на короткий час для полегшення симптомів. Тривале та надмірне використання судинозвужувальних крапель може призвести до того, що їхня ефективність буде знижуватися через розвиток толерантності. Також це сприяє розвитку побічних ефектів, таких як реактивна гіперемія (підвищена набряклість слизової оболонки носа після припинення використання крапель).

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Молочниця у чоловіків
Що таке молочниця у чоловіківМолочниця у чоловіків...
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Реклама
Експерти сказали, які продукти знижують засвоєння йоду при гіпотиреозі
Гіпотиреоз — це стан, при якому щитоподібна залоза...
Переривчасте голодування перешкоджає розвитку цукрового діабету та передчасному старінню
Практика восьмигодинного «харчового вікна» є одніє...
Реклама