Переривчасте голодування перешкоджає розвитку цукрового діабету та передчасному старінню
Практика восьмигодинного «харчового вікна» є однією зі стратегій, які використовуються в режимі інтервального голодування. Згідно з ним, люди обмежують час, протягом якого вони вживають їжу, наприклад, восьми годин на день, а 16 годин на добу, що залишилися, тільки п’ють некалорійні напої.
Ідея восьмигодинного «харчового вікна» полягає в тому, щоб скоротити час, протягом якого людина споживає калорії, що може сприяти контролю над вагою та покращенню метаболічного здоров’я. При цьому обмеження часу харчування може також позитивно впливати на загальне здоров’я, включаючи рівень інсуліну, зниження запалення та поліпшення когнітивних функцій.
Нейробіолог Університету Джона Хопкінса (США), професор Марк Маттсон вважає, що під час голодування людський мозок працює найкраще. Крім того, воно може бути корисним для здоров’я.
Переваги переривчастого голодування
- Знижує ризик розвитку серцево-судинних та деяких нейродегенеративних захворювань, у тому числі онкологічних, цукрового діабету;
- нормалізує рівень глюкози в крові та допомагає схуднути;
- знижує ризик розвитку запальних процесів в організмі, що уповільнює процеси старіння.
Уривчасте голодування сприятливо впливає на мозок. Проведені дослідження на мишах показали, що внаслідок уривчастого голодування збільшується рівень нейротрофічного фактора мозку (BDNF). Він бере участь у процесах запам’ятовування та навчання, а також відповідає за створення нових нейронних мереж. Було помічено, що він може діяти як антидепресант і сприяти хорошому настрою.
Кожна людина індивідуальна, й ефективність такого підходу може відрізнятися. Перед початком практикування інтервального голодування слід проконсультуватися з лікарем або дієтологом.