Експерти сказали, які продукти знижують засвоєння йоду при гіпотиреозі
Гіпотиреоз — це стан, при якому щитоподібна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів щитоподібної залози, таких як тироксин (T4) та трийодтиронін (T3). Ці гормони відіграють важливу роль у регуляції метаболізму та впливають на безліч органів та систем в організмі.
Симптоми гіпотиреозу
- Втома та слабкість;
- знижена температура тіла;
- зайва вага;
- сповільнена частота серцевих скорочень (брадикардію);
- підвищений артеріальний тиск;
- сухість шкіри та волосся;
- погіршення пам’яті;
- запори;
- депресія.
Національний центр освіти з питань харчування Польщі при дисфункції щитоподібної залози, або гіпотиреозі, радить відмовитися від деяких продуктів. Вони можуть знизити засвоєння йоду та, відповідно, ефективність лікування.
Виключіть такі продукти
- Хрестоцвіті овочі, які вживаються у сирому вигляді та містять тіоглікозиди. Це капуста, цвітна капуста, капуста, кольрабі, броколі, бруква або ріпа;
- соєві;
- арахіс та гірчиця.
Також слід виключити з раціону цукор, солодощі, всілякі солодкі та газовані напої, а також швидкоїжу.
Ендокринологи та дієтологи рекомендують збагачувати раціон продуктами з високим вмістом цинку, такими як яйця, гарбузове насіння, квасоля або нут, а також гриби та паростки. Щоденні приймання їжі також повинні містити продукти, багаті на селен, залізо і йод.
Лікування гіпотиреозу зазвичай включає приймання синтетичних щитоподібних гормонів для заміщення відсутніх гормонів. Дозування зазвичай призначається лікарем і може вимагати регулярного моніторингу рівня гормонів та стану здоров’я.