Темні плями на шкірі — симптом цукрового діабету

Темні плями на шкірі — симптом цукрового діабету

Темний кератоз — це стан шкіри, що характеризується появою темних плям або бородавок на шкірі. Зазвичай це відбувається через надлишок меланіну у певних областях шкіри. Кератоз означає надмірне утворення рогових клітин шкіри.

Темний кератоз може бути спричинений різними факторами, включаючи сонячне опромінення, гормональні зміни, травми шкіри або генетичні схильності. Він часто з’являється при діабеті, інсулінорезистентності та інших порушеннях обміну речовин, а іноді може бути ознакою серйозніших станів, таких як рак шкіри.

Темний кератоз часто спостерігається в області пахв, шиї, на колінах, ліктях або кісточках. У жінок подібні зміни можуть з’являтися під грудьми та нагадувати синці від кісточок бюстгальтера.

Шкіра виглядає брудною, вона грубіша і помітно потовщена. Зміни найчастіше з’являються у складках і перегинах шкіри, у випадку з кісточками вони можуть нагадувати мозолі або подряпини від взуття. Такі ураження можуть супроводжуватися свербінням.

Лікарі попереджають, що такі плями на шкірі пахв можуть бути першим симптомом раніше безсимптомного цукрового діабету. Якщо ви їх спостерігаєте, звернуться до лікаря та здайте аналіз крові.

Чим вищий рівень цукру в крові, тим вище вироблення інсуліну, який покликаний із ним боротися. Це може призвести до швидкого розмноження клітин шкіри, які містять багато пігменту, меланіну. Тому шкіра змінює колір.

Захворювання, при яких може розвинутись темний кератоз

  • Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ);
  • алергічний контактний дерматит;
  • псоріаз;
  • гіпергідроз.

Лікування темного кератозу може включати застосування косметичних засобів для освітлення пігментації, процедури з видалення кератозу, а також заходи щодо захисту від сонячного випромінювання, щоб запобігти подальшому посиленню проблеми. Важливо проконсультуватися з дерматологом для точного діагнозу та плану лікування.

Реклама
Свині вирощуватимуть органи для трансплантології
Химерна технологія включає інтеграцію людських сто...
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама