Тривале приймання ліків може спричинити медикаментозний головний біль

Тривале приймання ліків може спричинити медикаментозний головний біль

Головний біль відскоку, або головний біль абузуса (rebound headache), може виникати при зловживанні певними препаратами, такими як анальгетики та препарати від мігрені. Цей тип головного болю також іноді називають медикаментозним головним болем.

Головний біль відскоку частіше вражає жінок

Підраховано, що близько 1–2% від населення, навіть діти, страждають від цього виду головного болю. Причиною його появи можуть бути як анальгетики, так і ліки, які використовують при лікуванні мігрені, наприклад ерготамін.

Вперше головний біль відскоку описав доктор Лі Кудроу у 1982 році. Він зауважив, що люди, які страждали від спонтанного головного болю, такого як мігрень або головний біль напруги, протягом тривалого часу використовували знеболювальні засоби. Тоді й з’явився термін «головний біль відскоку», який використовується досі.

Головний біль відскоку є вторинним. У 60–70% випадків на нього скаржаться люди, які страждають на мігрень, і в 30% випадків — з головним болем напруги. Найчастіше на нього скаржаться жінки віком 40 років. Однак ця недуга може з’явитися і у дітей, і у людей похилого віку. Лікарі пояснюють це тим, що вони часто, а іноді й щодня приймають знеболювальні препарати.

З’являється відразу після пробудження

Цей тип головного болю вражає всю частину голови, особливо лобово-скроневу область, рідше — тім’яну і потиличну. Зазвичай головний біль відскоку з’являється вранці відразу після пробудження, що змушує пацієнтів приймати препарати. Потім, близько полудня, з’являється чергова хвиля болю, що знову змушує повторного приймання ліків. Але це дає лише короткочасне полегшення.

Симптоми головного болю відскоки

  • Проблеми із концентрацією уваги;
  • м’язова напруга;
  • апатія чи гіперактивність;
  • безсоння;
  • відсутність апетиту;
  • тремор рук.

Якщо головний біль відскоку  є наслідком лікування мігрені, то, крім головного болю, що пульсує, нудоти та блювання, можуть з’явитися і неврологічні розлади.

Тривале приймання ліків може викликати не тільки головний біль відскоку, а й пошкодити систему травлення, нирки. Лікування цього типу головного болю передбачає негайне припинення прийняття анальгетиків.

Тривале вживання певних ліків, включаючи анальгетиків, може спричинити різні небажані ефекти, включаючи пошкодження системи травлення, нирок та інших органів. Це може статися через токсичну дію препарату на органи, порушення нормальних функцій органів через тривале вживання, а також через можливий вплив метаболітів препаратів.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама