Вчені ідентифікували білок-кілер, який ушкоджує нирки при цукровому діабеті

Вчені ідентифікували білок-кілер, який ушкоджує нирки при цукровому діабеті

Цукровий діабет є хронічним станом, при якому рівень цукру в крові підвищений через недостатнє виділення інсуліну або неправильне його використання організмом. Це призводить до розвитку тяжкого ускладнення — діабетичної нефропатії, яке є пошкодженням нирок, викликане тривалим впливом високого рівня цукру в крові. Це може призвести до поступової втрати функції нирок.

Лікарі Центру діабету Джослін у Бостоні, Гарвардської медичної школи, дитячої лікарні Бостона та Університету Мілана виявили, що підвищений рівень Nbl1 у крові пов’язаний із ризиком ранньої втрати функції нирок у пацієнтів з діабетом. Білок викликає втрату клітин у ниркових клубочках, що підтверджується аналізом тканин, взятих у хворих. А при високих концентраціях Nbl1 має токсичну дію на клітини нирок.

— Відкриття ролі Nbl1 має велике значення у розумінні механізмів, що призводять до розвитку одного з найпоширеніших ускладнень діабету у світі, а саме діабетичної нефропатії, — коментує професор ендокринології Паоло Фіоріна, повідомляє інформаційне агентство ANSA.

Він наголосив, що вченим вперше вдалося ідентифікувати токсичний фактор, спрямований проти ниркових подоцитів. Це свідчить про те, що гіперглікемія не тільки викликає пошкодження нирок, а й що існують конкретні чинники, які можуть становити потенційну мету для майбутніх методів лікування.

Поки що лікування діабетичної нефропатії передбачає контроль рівня цукру в крові, управління артеріальним тиском, дієту з обмеженням білка та солі, а також лікування інших факторів ризику. Раннє виявлення та управління діабетичною нефропатією можуть суттєво покращити прогноз та уповільнити прогресування захворювання.

Результати дослідження опубліковані в журналі Science Translational Medicine («Наука Трансляційна медицина»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама