Вчені назвали безалкогольні напої, які діють на печінку не менше за алкоголь
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НЖХП) — це стан, при якому в печінці накопичується надмірна кількість жиру, не пов’язана із вживанням алкоголю. Згідно зі статистикою, близько 30% американців страждають на це захворювання печінки. Для запобігання його розвитку вчені Фрамінгемського дослідження серця рекомендують змінити спосіб життя.
Експерти обстежили 1636 пацієнтів. Вони повідомляли, як часто пили солодкі або газовані напої, а дослідники оцінювали частоту проявів неалкогольної жирової хвороби печінки — патологічного стану, при якому відбувається зміна тканин через надмірне відкладення жирових крапель у клітинах. Це може викликати збільшення печінки та, як наслідок, біль.
Згідно з дослідженням, неалкогольної жирової хвороби печінки можна запобігти, виключивши солодкі напої. Так, пацієнти, які пили їх більше одного разу на день щотижня, були у 2,5 раза схильними до розвитку захворювань печінки у порівнянні з тими, хто не зловживав такими напоями. Але навіть при рідкому споживанні солодких напоїв, тобто рідше одного разу на тиждень, спостерігалося збільшення жиру в печінці.
Лікування НЖХП включає зміни в способі життя: втрату ваги, поліпшення дієти, помірні фізичні навантаження. У деяких випадках може знадобитися приймання ліків. Важливо своєчасно звернутися до лікаря для оцінки та керування станом.
Дослідження опубліковано в журналі «Клінічна гастроентерологія та гепатологія».