Вчені назвали дієту, яка допомагає знизити рівень стресу та тривоги
Дослідження вчених Університетського коледжу Корка (Ірландія) підтверджує вплив харчування та способу життя на психічне здоров’я людини. Розвиток концепції «мікробіота-кишківник-мозок» вказує на важливу роль мікроорганізмів, що проживають у кишківнику, у регуляції психічного здоров’я.
Психобіотики, які є корисними мікроорганізмами, можуть надавати сприятливий вплив на стан нервової системи шляхом взаємодії з кишківником та мозком. Це включає регуляцію запальних процесів, поліпшення функції кишківника і імунної функції, синтез нейромедіаторів. Це допомагає покращити здоров’я нервової системи людини. Тому психобіотики допомагають при депресії, стресі, хворобі Альцгеймера.
Експерти вважають, що покращити психічне здоров’я також дозволяють омега-3 жирні кислоти, поліфеноли, клітковина та ферментовані продукти. Можна скласти збалансовану дієту з використанням таких ферментованих продуктів, як квашена капуста, йогурт, кефір та чайний гриб.
— Такий раціон є дієвим інструментом у зниженні рівня стресу, тривоги та депресії, — зазначив дослідник Андреа Анесі, передає інформаційне агентство ANSA.
Важливо пам’ятати, що психобіотики не є панацеєю, і їх застосування має здійснюватись під контролем лікаря. Крім того, психобіотики повинні бути частиною комплексного підходу до лікування, яке включає правильне харчування, фізичну активність, психотерапію та інші способи підтримки психічного здоров’я.