Вчені назвали кращий фактор довголіття, ніж гени

Вчені назвали кращий фактор довголіття, ніж гени

Вчені Гарвардського університету вважають, що для людей похилого віку відносини з навколишніми цінніші, ніж гроші або кар’єра. Вони пояснюють це тим, що з віком стосунки з друзями та близькими стають джерелом емоційної підтримки, радості та сенсу життя. Ці сприяє зменшенню почуття самотності, підвищення самооцінки та поліпшення психічного здоров’я.

1. Більше спілкуйтесь

Американські вчені протягом 80 років спостерігали за способом життя чоловіків, їхніх сімей та дітей, щоб зрозуміти, що робить їх щасливими.

Виявилося, що довірчі відносини з близькими та друзями знижують рівень незадоволеності життям. Щобільше, вони є кращим фактором довголіття, ніж гени. Це підтвердили результати дослідження. Учасники, які були щасливі у шлюбі та мали друзів у 50 років, вирізнялися міцним здоров’ям у 80 років.

— Те, наскільки ми щасливі у відносинах, дуже впливає на здоров’я. При цьому самотність також є руйнівною для самопочуття, як алкоголізм чи куріння, — сказав керівник дослідження, професор психіатрії Роберт Волдингер, цитує портал Poradnik Zdrowie.

2. Навчайтеся на помилках

Фахівці зазначають, що щастя не відкидає хвилювань. Тому важливо, щоб у важкі періоди життя поруч були люди, з якими можна поділитися своїми проблемами.

Також важливо вміти аналізувати ситуацію. Це допоможе у майбутньому уникнути прикрих і навіть доленосних помилок.

3. Ведіть здоровий спосіб життя

Дослідження показали, що люди, які уникали алкоголю та тютюну, відрізнялися міцним здоров’ям та довголіттям. Експерти нагадують, що ці два стимулятори підвищують ризик розвитку багатьох захворювань та радять не зловживати ними.

4. Не засмучуйтесь

Американські вчені підкреслюють, що можливість змінити своє життя на краще не залежить від віку. Навіть у літньому віці люди можуть знайти сенс, радість та задоволення в житті, здійснити свої мрії та досягти нових цілей.

Незважаючи на те, що деякі люди могли пережити труднощі в дитинстві чи юності, це не означає, що їм не судилося випробувати щастя та успіх у майбутньому.

Важливо пам’ятати, що кожна людина має внутрішні ресурси та потенціал для зростання та самореалізації. Безліч досліджень підтверджують, що позитивне мислення, зміцнення соціальних зв’язків, пошук нових інтересів та діяльностей, а також турбота про своє фізичне та психічне здоров’я можуть суттєво підвищити рівень щастя та добробут у будь-якому віці.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама