Вчені назвали незвичайний фактор розвитку хвороби Альцгеймера

Вчені назвали незвичайний фактор розвитку хвороби Альцгеймера

Вчені Медичної школи Університету Колорадо (США) висунули гіпотезу про те, що надмірне споживання фруктози може бути одним із факторів, що сприяють розвитку цього неврологічного захворювання.

Дослідники звертають увагу на еволюційний контекст: наші предки, виживаючи в умовах обмеженого доступу до їжі, часто харчувалися продуктами, багатими на фруктозу, такі як мед і свіжі фрукти. Фруктоза, як відомо, забезпечувала швидке джерело енергії, необхідне для виживання.

Однак сучасні зміни в способі життя та харчування призвели до того, що у багатьох людей дієта стала багатою на жирні та солодкі продукти, що може призвести до надмірного споживання фруктози. Це своєю чергою може викликати різні патологічні процеси в організмі, включаючи запалення та дисфункцію мозку, які відіграють роль у розвитку хвороби Альцгеймера.

За словами фахівців, вплив фруктози може спричинити мітохондріальний окислювальний стрес. Це збільшує втрату мітохондрій, що викликає дисфункцію нейронів, інколи ж навіть до смерті.

Щоб перевірити свою гіпотезу, експерти здійснили дослідження на лабораторних мишах. Довгий час вони годували гризунів фруктозою, що призвело до накопичення тау-білків та бета-амілоїдів у головному мозку. У тварин, які їли занадто багато фруктози протягом тривалого часу, розвивалися симптоми, характерні для хвороби Альцгеймера, такі як провали в пам’яті, втрата рухливості та запалення нейронів.

— Нагромадження цих білків є маркером хвороби Альцгеймера. А в головному мозку таких пацієнтів було виявлено дуже високі рівні фруктози, — зазначив керівник дослідження доктор Річард Джонсон.

Фахівці вважають, що пригнічення метаболізму фруктози може стати засобом профілактики та лікування хвороби Альцгеймера. 

Підтвердження цієї гіпотези вимагатиме подальших досліджень, але вона наголошує на важливості здорового харчування та помірного споживання цукрів, включаючи фруктозу.

Результати дослідження опубліковані в The American Journal of Clinical Nutrition (Американський журнал клінічного харчування).

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама