Вчені сказали, які продукти є джерелом корисних поліфенолів

Вчені сказали, які продукти є джерелом корисних поліфенолів

Чорний чай багатий на антиоксиданти, такі як катехіни та флавоноїди, які захищають організм від руйнівних дій вільних радикалів та зменшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань та раку. Дослідження показують, що чорний чай завдяки вмісту кофеїну та інших речовин, що стимулюють, покращує когнітивні функції. Також він покращує травну систему та уповільнює процес старіння шкіри.

Останнє дослідження вчених Університету Едіт Коуен в Австралії (ECU) показало, що чай може бути набагато кориснішим, ніж вважалося раніше. Експерти обстежили 881 жінку віком від 80 років. І виявили, що ті з них, хто більше споживав продуктів із вмістом флавоноїдів, були менше схильні до кальцифікації черевної аорти (КЧА).

Черевна аорта є найбільшою артерією в організмі. Вона переносить насичену киснем кров від серця до органів черевної порожнини та нижніх кінцівок. Її кальцинація підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інфаркт та інсульт. Не допустити цього дозволяють флавоноїди.

— Ці корисні поліфеноли містяться у багатьох продуктах. Але найбільше їх у чорному чи зеленому чаї, полуниці, апельсинах, червоному вині, яблуках, винограді та темному шоколаді, — каже керівник дослідження ECU Бен Парментер, пише портал Science Daily.

Існує багато різних типів флавоноїдів, таких як флаван-3-оли. Згідно з дослідженням, такі флавоноїди зменшують ризик кальцинації черевної аорти на 36–39%. А щоденне споживання від двох до шести чашок чорного чаю знижує ризик появи КЧА на 16–42%. При цьому інші продукти, які містять флавоноїди, такі як фруктовий сік, червоне вино та шоколад, не мають такого ефекту.

Важливо пам’ятати, що споживання чорного чаю має бути помірним, тому що надмірне споживання кофеїну може спричинити небажані побічні ефекти, такі як безсоння, нервозність та підвищене серцебиття. Крім того, додавання цукру чи молока може збільшити калорійність та зменшити користь від чаю.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама