Вчені знайшли ще лікувальну властивість риб’ячого жиру
Згідно зі статистикою, на хронічну хворобу нирок (ХХН) страждає понад 700 млн осіб у світі. Причиною появи ХХН є гіпертонія, цукровий діабет, тривале приймання ліків та споживання алкоголю. Це захворювання може спричинити розвиток ниркової недостатності та навіть смерті. Тому так важливо запобігти його подальшому прогресу. Згідно з дослідженням вчених Інституту глобальної охорони здоров’я Джорджа та Університету Нового Південного Уельсу (Австралія), високі рівні омега-3 жирних кислот, або риб’ячого жиру, перешкоджають розвитку ХХН.
Фахівці об’єднали результати 19 досліджень із 12 країн, які були присвячені вивченню зв’язку між біомаркерами n-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) та розвитком ХХН у дорослих.
Біомаркери включали ейкозапентаєнову кислоту (ЕПК), докозагексаєнову кислоту (ДГК), докозапентаєнову кислоту (ДПК) і альфа-ліноленову кислоту (АЛК). Основними харчовими джерелами ЕПК, ДГК та ДПК є морепродукти, у той час, як АЛК міститься в основному в рослинах (горіхи, насіння та зелені листові овочі).
Дослідження було проведено за участю 25 570 осіб віком від 49 до 77 років. Після врахування всіх факторів, таких як вік, стать, вага, рівень фізичної активності та наявності хронічних захворювань, вчені помітили, що вищі рівні n-3 ПНЖК у морепродуктах були пов’язані з нижчим ризиком розвитку хронічної хвороби нирок.
Омега-3 жирні кислоти мають протизапальні та антиоксидантні властивості. Вони можуть знизити запалення та пошкодження ниркових тканин, а також покращити кровотік у нирках. Ці жирні кислоти можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, які є одними з основних факторів ризику для розвитку ХХН.
Результати дослідження опубліковані у BMJ.