Вітамін D може запобігти розвитку деменції: дослідження

Вітамін D може запобігти розвитку деменції: дослідження

За оцінками Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), на деменцію страждає понад 55 млн осіб у світі. Очікується, що до 2030 року цей показник зросте до 78 млн. Цей нейродегенеративний розлад характеризується поступальним погіршенням когнітивних функцій, таких як пам’ять, мислення, увага, мова.

Вчені Ексетерського університету та Інституту мозку Хотчкіса Університету Калгарі (Канада) довели, що щоденне приймання вітаміну D допомагає знизити рівень амілоїдних бляшок та тау-білків у головному мозку, накопичення яких викликає деменцію. 

Експерти провели дослідження за участю 12 388 осіб, середній вік яких становив 71 рік. Всі вони не мали деменції. Близько 4600 людей щоденно приймали вітамін D.

Протягом 10 років деменцію було виявлено у 2696 учасників. З них 2017 осіб не приймали добавки вітаміну D. Аналіз показав, що люди, які пили його, були схильні до деменції на 40% менше. При цьому вчені зазначили, що більше користі від його прийняття отримали жінки, а також люди, які не були носіями гена APOEe4, що збільшує ризик хвороби Альцгеймера.

— Приймання добавок вітаміну D може бути корисним для запобігання чи уповільнення розвитку деменції та збереження когнітивних функцій, — зазначив керівник дослідження, професор Захінур Ісмаїл, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Експерти рекомендують підтримувати оптимальний рівень вітаміну D в організмі за допомогою правильного харчування, отримання сонячного світла та харчових добавок.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама