Вітамін D знижує ризик розвитку деменції на 40%: дослідження

Вітамін D знижує ризик розвитку деменції на 40%: дослідження

За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), кількість людей, які страждають на деменцію, постійно зростає і вже досягла 55 млн.

Деменція характеризується втратою когнітивних здібностей, таких як пам’ять, мислення, орієнтація виконанням повсякденних справ. Серед найпоширеніших форм деменції є хвороба Альцгеймера та судинна деменція.

Як правило, деменцією страждають люди похилого віку. Однак її ранні симптоми можуть спостерігатися у молодих людей після 40 років. ВООЗ вважає, що правильне харчування та активний спосіб життя допомагають знизити ризик розвитку деменції. 

Вчені Університету Калгарі (Канада) та Університету Ексетера (Великобританія) протягом десяти років спостерігали за 12 388 осіб, середній вік яких становив 71 рік. Усі вони на момент початку досліджень не мали симптомів деменції.

За час експерименту у 2696 людей розвинулася деменція. З них 2017 людей не приймали вітамін D. Водночас група з 4637 осіб приймала дози вітаміну D. У них ризик розвитку деменції знизився на 40%.

— Наше дослідження показало, що прийняття добавок вітаміну D може уповільнити зниження когнітивних функцій, — зазначив керівник дослідження, професор Захінур Ісмаїл, повідомляє Radio ZET.

Вчені всього світу активно працюють за методами лікування, які дозволять зупинити або сповільнити розвиток деменції, а також покращити якість життя таких людей.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама