Як за 6 хвилин покращити когнітивні функції у середньому віці

Як за 6 хвилин покращити когнітивні функції у середньому віці

У середньому віці від 30 до 60 років можуть спостерігатися зміни в пам’яті, особливо в короткостроковій, та швидкості обробки інформації. Дослідження показують, що в цьому віці багатьом людям складніше зосереджуватись на завданнях, ніж у молодості. Однак це можна покращити за допомогою фізичних вправ, вважають вчені з Університетського коледжу Лондона (Велика Британія).

Фахівці спостерігали за здоров’ям 8 500 британців у дитячому та дорослому віці. Кожен з учасників носив трекери не менше 10 годин поспіль на добу протягом тижня.

Весь цей час учасники проходили різні когнітивні тести на вербальну пам’ять, коли доводилося згадувати певні слова, а також виконавчу функцію, яка полягає у здатності планувати, фокусуватися, виконувати багатозадачність та запам’ятовувати інструкції. Оцінки кожного тесту були складені разом, щоб отримати загальну глобальну оцінку пам’яті та виконавчої функції.

Трекер активності показав, що щодня учасники набирали в середньому 51 хвилин енергійної фізичної активності (MVPA). Ті, хто добре справлявся з когнітивними завданнями, витрачали більше часу на MVPA і менше на сон.

Дослідники перерозподілили час від одного компонента до іншого, щоб оцінити, який вплив це може вплинути на глобальні показники когнітивної ефективності.

Замінивши м’які види діяльності MVPA, когнітивні функції покращилися на 1,27%, а при заміні 9 хвилин неактивності активною діяльністю — на 1,31%. Заміна 7 хвилин сну активною діяльністю призвела до покращення на 1,2 %. З іншого боку, заміна 8 хвилин активної діяльності на неактивну поведінку призвела до погіршення когнітивних функцій на 1–2%.

Результати дослідження опубліковані в Journal of Epidemiology & Community Health («Журнал епідеміології та громадської охорони здоров’я»).

Скільки вправ треба виконувати

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує людям віком від 18 до 64 років виконувати як мінімум 150 хв середньоінтенсивних або 75 хв інтенсивних фізичних вправ на тиждень, на додаток до вправ на силу, спрямованих на роботу всіх основних груп м’язів, не менше двох разів на рік тиждень.

Одна хвилина активної діяльності забезпечує ту ж користь для здоров’я, що й 2 хв помірної активності. А 6 хв додаткової фізичної активності допомагають зберегти мозок здоровим навіть у похилому віці.

Це допоможе запобігти розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння, цукрового діабету ІІ типу та інших хронічних захворювань. Активніший спосіб життя також може покращити фізичну форму, настрій та якість сну. Але перш ніж розпочинати нову програму вправ, рекомендується проконсультуватися з лікарем, особливо якщо є протипоказання.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама