Які захворювання допоможе виявити аналіз крові

Які захворювання допоможе виявити аналіз крові

Аналіз крові може бути корисним інструментом у діагностиці низки захворювань, у тому числі й онкологічних. На що потрібно звернути увагу?

Загальний аналіз крові виявить інфекції

Загальний аналіз крові (ЗАК) дозволяє оцінити кількість та якість кров’яних клітин, а також визначити рівень гемоглобіну та інших важливих параметрів. В результаті можуть бути виявлені такі захворювання.

Анемія характеризується низьким рівнем гемоглобіну в крові, що може бути спричинене дефіцитом заліза або вітамінів групи В.

Інфекції. Високий рівень білих кров’яних клітин (лейкоцитів) може вказувати на таке інфекційне захворювання, як пневмонія або запалення легень.

Запалення. Підвищений рівень С-реактивного білка (СРБ) та інших показників може свідчити про наявність запального процесу в організмі, такого як артрит або хвороба Крона.

Різні види раку. Зміни у кількості та типі кров’яних клітин можуть вказувати на наявність пухлини, такі як лейкемія або лімфома.

ЗАК також допомагає діагностувати захворювання нирок, печінки, серця та легень.

Гомоцистеїн підвищує ризик розвитку захворювань серця

Гомоцистеїн — це амінокислота, яка утворюється при порушенні обміну метіоніну в організмі. Високий рівень гомоцистеїну в крові може бути пов’язаний з ішемічною хворобою серця, інсультом, периферичною артеріальною хворобою та тромбофлебітом.

Також високий рівень гомоцистеїну вказує на високий ризик розвитку діабету та аутоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит.

Крім того, високий рівень гомоцистеїну може бути при депресії, бронхіальній астмі та хворобі Альцгеймера.

Креатинфосфокіназа вказує на травми м’язів

Креатинфосфокіназа (КФК) — це фермент, який знаходиться в м’язових тканинах, серці та мозку. Його рівень у крові може змінюватись при різних захворюваннях.

КФК може допомогти виявити такі захворювання як інфаркт міокарда, дистрофію м’язів, порушення функції нирок. Також КФК може підвищуватись при епілепсії, гіпотиреозі та інших розладах.

Потрібен комплексний підхід 

Для точної діагностики конкретних захворювань зазвичай потрібен як один аналіз, а комплексний підхід, що може містити наступні маркери.

Біомаркери серцевих захворювань Рівень тропоніну може бути підвищений при інфаркті міокарда. Інші біомаркери, такі як фрагменти натріуретичного пептиду або BNP можуть бути використані для оцінки серцевої недостатності.

Ліпідний профіль. Вимірювання рівня холестерину, тригліцеридів та інших жирів у крові може допомогти оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Маркери пухлинного зростання. У деяких випадках аналіз крові може допомогти виявити наявність пухлини або слідів ракових клітин. Наприклад, рівень певних білків, таких як PSA (простатичний специфічний антиген) для раку передміхурової залози або певних маркерів для лейкемії, може бути підвищений при раку.

Запальні маркери. Рівень C-реактивного білка (CRP) та інших запальних маркерів може бути підвищений при різних серцево-судинних захворюваннях та деяких формах раку.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Молочниця у чоловіків
Що таке молочниця у чоловіківМолочниця у чоловіків...
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Реклама
Вчені назвали звичку, яка може призвести до частого приймання снодійних засобів
Снодійні препарати можуть бути прописані лікарем д...
Експерт пояснив, чому полуниця корисна для людей похилого віку
Полуниця містить антиоксиданти, які знижують ризик...
Реклама