Експерт пояснив, чому полуниця корисна для людей похилого віку
Полуниця містить антиоксиданти, які знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Дослідження показують, що полуниця може знизити рівень холестерину в крові та покращити когнітивні функції. Також полуниця покращує травлення та нормалізує глікемічний індекс, що корисно для хворих на діабет.
Згідно з дослідженням Колумбійського університету (США) та жіночої лікарні Бригама, люди, які споживають дуже мало флавонолів, мають вищий ризик втрати пам’яті з віком.
Дослідження тривало три роки та включало участь понад 3500 здорових людей похилого віку. Усіх добровольців вчені розділили на дві групи. Одні з них щодня приймали таблетки з додаванням 500 мг флавонолів, а інші — плацебо. За допомогою онлай-тестів щорічно перевірялася короткочасна пам’ять респондентів.
Виявилося, що у людкй старше 60 років, які споживали достатню кількість флавонолів, не спостерігалися поліпшень. Водночас у тих, у чиїй дієті було дуже мало флавонолів, протягом першого дослідження пам’ять покращилася на 16% і зберігалася на такому рівні ще два роки.
— Дієта з низьким вмістом флавонолів значно поліпшує когнітивних функцій у людей похилого віку, — зазначив керівник дослідження, професор нейропсихології Адам Брікман, передає Radio ZET.
Щоб забезпечити організм 500 мг флавонолів, достатньо з’їсти кілька ягід полуниці. Проте слід пам’ятати, що полуниця, як будь-який інший продукт, показана не всім.
Побічні дії полуниці
Алергія. У деяких людей може бути алергія на полуницю. Симптоми алергії можуть включати свербіж, висипання на шкірі, набряк горла, утруднене дихання або анафілактичний шок.
Кислота, що міститься в полуниці, може спричинити посилення симптомів рефлюксу кислоти.
Полуниця містить оксалати, які можуть збільшити ризик утворення каменів у нирках у людей зі схильністю до цього.
Полуниця може взаємодіяти з антикоагулянтами або ліками, що знижують рівень цукру в крові.
Полуниця містить кислоти, які можуть пошкодити емаль зубів при зловживанні нею.