Замінники солі допомагають зменшити артеріальний тиск

Замінники солі допомагають зменшити артеріальний тиск

Сіль (хлорид натрію) є важливим мінералом, необхідним для підтримки нормальної функції організму. Сіль допомагає підтримувати нормальний рівень води в організмі, відіграє важливу роль у передачі нервових імпульсів та скороченні м’язів, забезпечує рівновагу між кислотами та лугами. Однак зловживання нею може призвести до підвищення артеріального тиску та розвитку гіпертонії, що є фактором ризику серцево-судинних захворювань.

Побічні дії солі

  • Викликає затримку води в організмі, що призводить до набряків.
  • Підсилює біль при остеоартриті.
  • Зменшує щільність кісток та підвищує ризик розвитку остеопорозу.

Відповідно до дослідження вчених, стаття яких була опублікована в New England Journal of Medicine («Медичний журнал Нової Англії»), замінники солі допомагають зменшити артеріальний тиск і запобігти розвитку таких важких станів, як інсульт та інфаркт.

Фахівці проаналізували дані про здоров’я 20 995 мешканців із 600 китайських сіл. Середній вік опитаних становив 65,4 року. 72% учасників перенесли інсульт, 88% мали гіпертонію. Усіх їх поділили на дві групи. Добровольці першої групи використовували замінники солі (вони містили 75% хлориду натрію та 25% хлориду калію), а другої — звичайну сіль. Експеримент тривав майже п’ять років.

Як показали результати, учасники першої групи були менше схильні до серцевих захворювань, ніж другої.

— Серед тих, хто переніс інсульт або мав гіпертонію, частота інсультів, серйозних серцево-судинних подій та смерті від будь-якої причини була нижчою при використанні замінників солі, — сказали експерти, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Вони зазначили, що високе споживання натрію та низьке споживання калію пов’язані з високим кров’яним тиском і, отже, вищим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. Водночас зниження кількості натрію раціоні дозволяє зменшити артеріальний тиск.

Замінники солі, в яких частина хлориду натрію була замінена хлоридом калію в солі, дозволяють досягти цього. Проте необхідні додаткові дослідження, підкреслюють дослідники.

Замінники солі

Трави та спеції, такі як розмарин, чебрець, базилік, перчик, часник, цибуля.

Лимонний сік, лаймовий сік, яблучний оцет та томатний сік можуть надати свіжості та кислотності, допомагаючи збалансувати смак.

Насіння соняшнику, гарбузове насіння, мигдаль, горіхи можуть додати текстуру та смак до страв, не вимагаючи зайвого використання солі.

Обмеження споживання солі може бути важливим для підтримки здоров’я, але водночас необхідно підтримувати баланс у приготуванні їжі.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама