Звичка розмовляти із собою захищає від розвитку деменції: дослідження

Звичка розмовляти із собою захищає від розвитку деменції: дослідження

Звичка розмовляти із собою допомагає краще зрозуміти свої думки, почуття та рішення. Це своєрідна саморефлексія, яка сприяє самопізнанню. Крім того, розмова з собою допомагає керувати емоціями та впоратися з почуттям стресу. Однак здатність вести діалог із самим собою сприяє не тільки аналізу, а і є профілактичним засобом для зниження та запобігання деменції. Про це свідчить дослідження англійських вчених, яке було опубліковано у журналі Neurology.

Термін «позитивна розмова із самим собою» належить до практики м’якого та чуйного спостереження за емоціями, думками та діями. Якщо ви, наприклад, опинилися в складній ситуації на роботі, слід запитати себе, чим саме викликаний дискомфорт. Здатність заспокоїтися і проаналізувати дозволяє краще зрозуміти причини та наслідки прийнятих рішень.

Дослідники Лондонського університету (Великобританія) схиляються до думки, що саморефлексія сприяє зниженню рівня гормону стресу, кортизолу. Щоразу, під час його генерації, ми перебуваємо у стані стресу, що негативно відбивається на пам’яті та психічному здоров’ї. Уриваючи негативну розмову з самим собою, ми таким чином можемо полегшити симптоми депресії, а також уникнути погіршення когнітивних функцій. З цієї причини звичка розмовляти з собою щодня протягом 10 хвилин може виявитися корисною для здоров’я.

— Нині немає ефективних методів профілактики деменції. Таким чином, виявлення інших захисних факторів може стати необхідним, — зазначив керівник дослідження доктор Харрієт Демніц-Кінг, цитує портал Green Me.

І стверджує, що позитивна розмова з самим собою дуже важлива для тих, хто страждає на деменцію. І навіть якщо немає таких проблем, то подібна звичка допоможе запобігти хворобі Альцгеймера і жити менш напруженим життям.

Слід пам’ятати, що надмірна потяг до частих розмов із собою може мати й негативні аспекти. Так, якщо розмова із самим собою відбувається вголос у громадських місцях, це може викликати подив у навколишніх. Крім того, концентрування на негативних думках може посилити емоційний стан або змусити замкнутися у собі. Тому вчені рекомендують не зловживати таким методом саморефлексії та використовувати його лише для зміцнення здоров’я.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Як виглядає молочниця на трусах
Як виглядають виділення на трусах при молочниціІнш...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама