Дефіцит сну в юності вдвічі збільшує ризик розвитку розсіяного склерозу: вчені

Дефіцит сну в юності вдвічі збільшує ризик розвитку розсіяного склерозу: вчені

Розсіяний склероз (РС) — це хронічне захворювання центральної нервової системи, що впливає на роботу головного та спинного мозку. Це може викликати слабкість м’язів та порушення координації, погіршення мови, втрату зору, слабкість.

Причини розвитку розсіяного склерозу

  • Генетика;
  • імунологічні порушення;
  • вірусні інфекції;
  • екологія;
  • спосіб життя.

Сон для здоров’я

Вчені Стокгольмського університету (Швеція) проаналізували 2075 осіб із розсіяним склерозом (РС), у яких він був діагностований у 43 роки, та 3164 здорових людей. Експерти не лише вивчили кількість та якість сну, але й взяли до уваги інші фактори ризику розсіяного склерозу, такі як куріння, надмірна вага, вірусна інфекція Епштейна-Барра, дефіцит вітаміну D.

Виявилося, що в учасників, які у віці 15–19 років спали менш як 7 годин, ризик розвитку РС був на 40% вищим, ніж серед тих, хто спав 7–9 годин на добу. Учасники, які повідомили про погану якість сну в цьому віці, були на 50% схильними до розвитку розсіяного склерозу. При цьому люди, які спали понад 9 годин, не наражалися на ризик.

— Достатній сон, необхідний для правильного функціонування імунної системи, може запобігти розвитку розсіяного склерозу, — наголошує керівник дослідження, доктор Торбьорн Окерштедт.

Дотримуйтесь гігієни нічного відпочинку

Дослідження шведських вчених підтверджують і колеги з медичної школи Макговерна в Х’юстоні (США).

— Підлітки повинні дотримуватись правил гігієни сну, щоб достатньо відпочивати щоночі. Для них важливо підтримувати регулярний графік сну, спати щонайменше 8 годин на добу, провітрювати спальню. Виконання цих простих дій може знизити ризик розвитку розсіяного склерозу у дорослому віці, — каже лікар-сомнолог Том Грінспен, пише портал Poradnik Zdrowie.

Дотримання правил гігієни сну, таких як режим, достатня тривалість сну та комфортні умови у спальні, є важливим для підтримки загального здоров’я та добробуту підлітків. Це допоможе їм відчувати себе бадьоріше та енергійніше протягом дня, а також покращити їхню концентрацію, навчальну успішність та психічне здоров’я.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Як виглядає молочниця на трусах
Як виглядають виділення на трусах при молочниціІнш...
Молочниця на губах
Причини молочниці на губахСимптоми молочниці на гу...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама