5 симптомів, які вказують на ранній розвиток розсіяного склерозу

5 симптомів, які вказують на ранній розвиток розсіяного склерозу

Розсіяний склероз (РС) зазвичай діагностується віком від 20 до 40 років. Це аутоімунне захворювання характеризується порушенням імунної системи, при якому вона атакує мієлін — оболонку, що захищає нерви у центральній нервовій системі (ЦНС).

Немає ліків, які виліковують розсіяний склероз. Але є препарати, які допомагають зменшити частоту та тяжкість загострень та знизити інтенсивність симптомів. Прогресування захворювання можна сповільнити, якщо вчасно помітити ранні симптоми. Ось деякі з них.

1. Проблеми з координацією руху

Проблеми з рівновагою та запамороченням поширені серед пацієнтів із розсіяним склерозом. Вони можуть спричинити труднощі при ходьбі та проблеми з координацією.

2. Поколювання та оніміння

Поколювання та оніміння в руках, ногах, пальцях та обличчі є попереджувальними ознаками розсіяного склерозу. Спочатку симптоми слабо виражені, тому легко ігнорувати. Згодом недуги посилюються.

3. М’язова скутість та судоми

На ранній стадії захворювання з’являються характерні болючі м’язові судоми, особливо в ногах. Це один із перших симптомів захворювання, який спостерігається у 50% пацієнтів. Також виникає відчуття м’язової скутості.

4. Погіршення зору

Погіршення зору є одним із перших симптомів розсіяного склерозу. На жаль, на нього рідко звертають увагу, пов’язуючи його появу з віком або тривалою роботою перед комп’ютером. При розсіяному склерозі погіршення зору спричинене запаленням зорового нерва. Двоїння в очах, помутніння зору, біль при погляді вгору або порушення зору зеленого та червоного кольорів є тривожними ознаками.

5. Проблеми з сечовим міхуром та кишківником 

За оцінками лікарів, 80% пацієнтів із розсіяним склерозом мають проблеми із сечовим міхуром. У них можуть бути підвищена частота сечовипускання, тиск на сечовий міхур, неможливість повного його спорожнення, нічне сечовипускання або так звана ніктурія. Проблеми з кишківником, такі як діарея та запор, зустрічаються рідше, але часта діарея та запор є одним із симптомів розсіяного склерозу.

Ці проблеми можуть бути викликані дисфункцією нервової системи, пов’язаної з РС, яка контролює сечовий міхур та кишківник. Важливо обговорити будь-які проблеми з сечовим міхуром та кишківником з лікарем, оскільки існують різні стратегії лікування та управління, які можуть допомогти покращити ці симптоми та якість життя пацієнта.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама