Чай допомагає знизити ризик розвитку діабету ІІ типу на 17%: вчені
Чай, особливо зелений, містить безліч біологічно активних речовин, які можуть позитивно впливати на здоров’я людини. Так, катехіни, що містяться в ньому, захищають клітини від пошкоджень, флавоноїди зміцнюють імунітет, а кофеїн підвищує концентрацію уваги.
Фахівці Уханьського університету науки та технології (Китай) проаналізували 19 досліджень за участю 1 млн осіб і виявили, що помірне споживання чорного, зеленого чаю чи чаю улун пов’язане зі зниженням ризику розвитку діабету ІІ типу.
Аналіз показав, що чотири випиті чашки чаю на день допомагають знизити ймовірність появи діабету ІІ типу на 17%. При цьому сорт чаю значення немає. Адже він пов’язаний лише зі способом обробки. Так, чорний чай може окислюватися, чай улун — лише частково, а зелений чай повністю.
— Наші результати цікаві показують, що люди можуть робити щось просте, наприклад, пити чай, щоб потенційно знизити ризик розвитку діабету ІІ типу, — наголосив керівник дослідження Хіаінг Лі, цитує портал Green Me.
На думку експерта, навіть невелика кількість чаю, від однієї до трьох чашок, допомагає запобігти розвитку діабету на 4%. Це пояснюється тим, що поліфеноли, які містяться у чаї, можуть знизити рівень глюкози у крові. Але для кращого результату потрібна певна кількість цих біологічно активних сполук. При цьому додавання до чаю молока не впливає на його ефективність.
Споживання чаю дозволяє не тільки запобігти розвитку такого метаболічного захворювання як діабет, але й захистити здоров’я серця та судин. Чаювання знижує рівень холестерину в крові та артеріальний тиск. Тому не відмовляйте собі в філіжанці цього ароматного напою.
Дослідження було представлене на щорічних зборах Європейської діабетичної асоціації з вивчення діабету (EASD) у 2022 році.