Геронтологи назвали харчування, яке викликає слабкість та депресію

Геронтологи назвали харчування, яке викликає слабкість та депресію

Дослідження свідчать, що харчування впливає стан психічного здоров’я. Низьке споживання фруктів та овочів, а також зловживання жирною та смаженою їжою, викликають синдром слабкості, який часто супроводжується депресією. Згідно зі статистикою, близько 10–15% людей похилого віку страждають на цей синдром.

Лікарі з Інституту досліджень старіння імені Артура Маркуса (США) спробували зрозуміти, як дієта та депресія впливають на прогрес старечої немочі. Вони провели дослідження за участю 1700 осіб, середній вік яких становив 58 років. Усіх їх попросили розповісти про свій раціон і симптоми депресії.

Фахівці спостерігали за пацієнтами протягом 11 років і виявили зв’язок між прозапальною дієтою та підвищеним ризиком розвитку синдрому недуги, який був трохи вищим у людей з депресивними симптомами. На думку геронтологів, люди, які відчували симптоми депресії, були піддані запаленням. А ослаблений імунітет разом із неправильним харчуванням може сприяти розвитку старечої немочі.

— Дієта, багата на протизапальні сполуки (наприклад, на клітковину та рослинні сполуки, так звані флавоноїди), навпаки допоможе запобігти розвитку синдрому слабкості, — зазначила провідний автор дослідження, доктор Кортні Л. Міллар, цитує портал Poradnik Zdrowie.

При цьому вона зазначила, що люди, які надають перевагу нездоровій їжі, схильніші до депресії та немічності одночасно, ніж окремому прояву одного з цих станів.

Слід зазначити, що це зв’язки складні та залежить від багатьох чинників, як-от загальний спосіб життя, генетика, фізична активність та інші. Збалансований раціон є важливим компонентом для підтримки загального здоров’я.

Дослідження опубліковано у Journal of Gerontology («Журнал геронтології»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама