Геронтологи назвали харчування, яке викликає слабкість та депресію
Дослідження свідчать, що харчування впливає стан психічного здоров’я. Низьке споживання фруктів та овочів, а також зловживання жирною та смаженою їжою, викликають синдром слабкості, який часто супроводжується депресією. Згідно зі статистикою, близько 10–15% людей похилого віку страждають на цей синдром.
Лікарі з Інституту досліджень старіння імені Артура Маркуса (США) спробували зрозуміти, як дієта та депресія впливають на прогрес старечої немочі. Вони провели дослідження за участю 1700 осіб, середній вік яких становив 58 років. Усіх їх попросили розповісти про свій раціон і симптоми депресії.
Фахівці спостерігали за пацієнтами протягом 11 років і виявили зв’язок між прозапальною дієтою та підвищеним ризиком розвитку синдрому недуги, який був трохи вищим у людей з депресивними симптомами. На думку геронтологів, люди, які відчували симптоми депресії, були піддані запаленням. А ослаблений імунітет разом із неправильним харчуванням може сприяти розвитку старечої немочі.
— Дієта, багата на протизапальні сполуки (наприклад, на клітковину та рослинні сполуки, так звані флавоноїди), навпаки допоможе запобігти розвитку синдрому слабкості, — зазначила провідний автор дослідження, доктор Кортні Л. Міллар, цитує портал Poradnik Zdrowie.
При цьому вона зазначила, що люди, які надають перевагу нездоровій їжі, схильніші до депресії та немічності одночасно, ніж окремому прояву одного з цих станів.
Слід зазначити, що це зв’язки складні та залежить від багатьох чинників, як-от загальний спосіб життя, генетика, фізична активність та інші. Збалансований раціон є важливим компонентом для підтримки загального здоров’я.
Дослідження опубліковано у Journal of Gerontology («Журнал геронтології»).