Полівітаміни допомагають уповільнити розвиток хвороби Альцгеймера майже на два роки: дослідження

Полівітаміни допомагають уповільнити розвиток хвороби Альцгеймера майже на два роки: дослідження

За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), на хворобу Альцгеймера страждають понад 55 млн людей у світі, та кількість таких пацієнтів зростає постійно.

Хвороба Альцгеймера є нейродегенеративним захворюванням, яке прогресує з часом та погіршує когнітивні функції, такі як пам’ять, мислення та здатність прийняття рішень. Немає препаратів, які б зупинили розвиток цього психічного розладу. Тому вчені шукають ефективні стратегії для збереження когнітивних функцій.

Згідно з рекламою, харчові добавки сприяють захисту когнітивних функцій. Щоб переконатися в істинності цієї заяви, вчені Університету Уейк-Форест у Північній Кароліні (США) протягом трьох років стежили за 2262 хворими з когнітивними розладами, середній вік яких становив 73 роки. 

Експертів цікавив рівень пам’яті та швидкості мови пацієнтів. Для цього їх поділили на три групи. Протягом трьох років учасникам першої групи давали флавоноїди, які були вилучені з какао, учасникам другої групи — полівітаміни, а учасникам третьої — плацебо.

Екстракт какао не мав позитивного ефекту. У той час як щоденне додавання полівітамінів у порівнянні з плацебо призвело до покращення пам’яті, мови та виконавчої функції. Особливо цей ефект був виражений в учасників із серцево-судинними захворюваннями в анамнезі. Зокрема, було оцінено уповільнення когнітивного зниження на 60%. Завдяки цьому, розвиток хвороби  Альцгеймера може зупинитися майже на два роки.

— Це — перше великомасштабне довгострокове дослідження, яке показує, що полівітаміни уповільнюють когнітивне старіння людей похилого віку. Однак ми не готові рекомендувати їхнє широке використання, доки не буде проведено додаткових досліджень, — зазначила науковий директор Асоціації Марія К. Каррільо, передає інформаційний портал ANSA.

Хоча не існує методів запобігання хворобі Альцгеймера, експерти вважають, що правильний спосіб життя допомагає знизити ризик розвитку цього нейродегенеративного розладу.

Як запобігти розвитку хвороби Альцгеймера

  • Регулярні фізичні вправи покращують кровопостачання мозку та стимулюють зростання нових нейронів.
  • Харчування, багате на антиоксиданти, поліненасичені жири й вітаміни, надає позитивний вплив на здоров’я мозку. Включайте в раціон овочі, фрукти, рибу, горіхи.
  • Довгостроковий стрес підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Використовуйте техніки управління стресом, такі як медитація, йога та глибоке дихання.
  • Ефективне керування хронічними захворюваннями, такими як діабет та гіпертонія, може знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Дослідження опубліковано в журналі «Alzheimer’s & Dementia» («Журнал хвороби Альцгеймера та деменції»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама