Самотність викликає передчасне старіння майже на шість років: дослідження

Самотность викликає передчасне старіння майже на шість років: дослідження

Дослідження показують, що самотність підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інсульт, що може скоротити тривалість життя.

Китайські фахівці проаналізували медичні дані близько 12 тисяч добровольців. Для цього вони використовували годинник старіння — статистичну модель для вимірювання біологічного віку, який залежить від генетики, навколишнього середовища та способу життя людини. Потім експерти порівняли біологічний вік із хронологічним віком кожного учасника.

За допомогою 16 біомаркерів крові вдалося встановити, що найбільш схильні до передчасного старіння були не тільки люди з серцевою, легеневою та печінковою патологіями, але й самотні.

Вчені виявили, що прискорене старіння становить близько 5,6 року. В учасників експерименту, які відчували себе самотніми та нещасними, передчасне старіння становило 1,65 року, тоді як куріння викликає передчасне старіння лише 1,25 року.

Раніше фахівці довели, що самотність та соціальна ізоляція згубно діють на мозок, що призводить до зниження когнітивних функцій з епізодичною втратою пам’яті.

В останньому дослідженні вчені вкотре встановили кореляцію між розумом і тілом. Вони радять дбати про свій психологічний добробут. Адже тільки так можна сповільнити або навіть навернути психологічне старіння.

Соціальна підтримка та взаємодія з іншими людьми мають важливе значення для фізичного та емоційного добробуту. Тому підтримка соціальних зв’язків та участь у суспільному житті можуть відігравати важливу роль у підтримці здоров’я та запобіганні негативним наслідкам, пов’язаним з самотністю.

Дослідження опубліковано в журналі Aging («Старіння»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама