У людей похилого віку безсоння збільшує проблеми з пам’яттю на 25%

У людей похилого віку безсоння збільшує проблеми з пам'яттю на 25%

Проблеми зі сном можуть змінюватись від тимчасових труднощів засинання до хронічних розладів сну. Серед них безсоння, синдром неспокійних ніг, порушення добових ритмів тощо.

Фахівці Канадської мережі сну та доби Монреалю вирішили перевірити, як проблеми зі сном впливають на когнітивні функції людей похилого віку. Для цього вони проаналізували медичні дані понад 26 000 осіб віком від 45 до 85 років. І порівняли самооцінки сну з результатами тестів пам’яті, які були проведені у 2019–2022 роках. Учасники, які повідомили про погіршення якості сну протягом трьох років, також нарікали на погіршення пам’яті. На думку вчених, розлади сну збільшують проблеми із пам’яттю на 25%.

— Дефіцит пам’яті був специфічним, оскільки ми розглянули інші галузі когнітивної функції, такі як багатозадачність, і виявили відмінності лише у пам’яті, — зазначив один із дослідників Натан Крос, передає інформаційне агентство ANSA.

Результати показали, що у чоловіків погіршення пам’яті відбувається сильніше, ніж в жінок. Також учасники, які повідомили про проблеми зі сном, частіше страждали від тривоги, депресії, денної сонливості, перебоїв у диханні під час сну. Усі розлади вважаються факторами ризику зниження когнітивних функцій та деменції.

Нормалізація сну допоможе уникнути погіршення пам’яті. Для цього достатньо дотримуватися здорових звичок: дотримуватись режиму, правильно харчуватися, вести активний спосіб життя, відмовитися від шкідливих звичок та знизити рівень стресу.

Дослідження опубліковано у журналі Sleep («Сон»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама