Ускладнення після COVID-19 виникають у кожного третього пацієнта: лікарі

Ускладнення після COVID-19 виникають у кожного третього пацієнта: лікарі

Вважається, що ускладнення, такі як біль у м’язах та суглобах, порушення сну, безсоння, виникають після тривалого COVID-19. Проте дослідження лікарів лікарні у Побуті та їх колег Медичного університету в Катовіце та Сілезького центру серцевих захворювань у Забжі (Польща) показали, що такі ускладнення можуть також виникнути внаслідок легкого перебігу коронавірусної інфекції.

Експерти проаналізували види ускладнень після COVID-19 у госпіталізованих пацієнтів та тих, хто лікувався вдома. Висновки не втішають.

На думку вчених, кашель, втома, серцебиття, розлади нюху та смаку є найпоширенішими недугами, з якими стикаються пацієнти після тривалого COVID-19. Менш очевидними симптомами є тривога, депресія та безсоння. Вони виникають навіть у тих, хто у легкій формі переніс коронавірусну інфекцію.

— Провідним психіатричним та неврологічним ускладненням є безсоння. Воно зберігалося через три місяці після COVID-19 у половини всіх обстежених пацієнтів, незалежно від того, чи вимагав їх стан під час зараження госпіталізації чи вони мали легку течію коронавірусу, — зазначив завідувач інфекційного відділення лікарні в Битомі, доктор Єжи Ярошевич, передає Radio ZET. 

За словами експертів, приблизно у 30% пацієнтів зустрічаються симптоми постковидного синдрому: кашель, серцебиття, розлади нюху та смаку, депресія, безсоння, слабкість. Це доводить необхідність вакцинації проти COVID-19, що дозволяє знизити ризик розвитку тяжкого перебігу захворювання та виникнення ускладнень після нього.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Як зупинити пронос швидко
Причини появи діареї та способи боротьбиЯк позбути...
Лікування діареї в домашніх умовах
Чим лікувати діарею у дорослого в домашніх умовахЩ...
Реклама
Безсоння підвищує ризик розвитку інсульту на 51%: вчені
Тривале безсоння може бути пов'язане з підвищеним ...
Какао запобігає розвитку хвороби Альцгеймера та Паркінсона
Какао містить низку поживних речовин, які можуть б...
Реклама