Усього одна година читання книги на день допомагає запобігти розвитку хвороби Альцгеймера: вчені

Усього одна година читання книги на день допомагає запобігти розвитку хвороби Альцгеймера: вчені

Читання книг може мати позитивний вплив на здоров’я як на фізичне, так і психічне. Читання вимагає активної участі мозку, що сприяє його стимуляції та зміцненню когнітивних функцій. Розширює словниковий запас, розвиває логічне мислення та підвищує концентрацію уваги. Крім цього, читання є одним із способів релаксації.

Згідно з дослідженням вчених Університету Сассексу (Великобританія), всього шість хвилин читання зменшують рівень стресу на 68%, тоді як музика лише на 61%, випита чашка кави на 51%, а піша прогулянка — лише на 42%. 

Корисне для серця

Хороша книга не лише знімає стрес та тренує пам’ять. Читання книг також уповільнює серцебиття, послаблює м’язову напругу та допомагає заспокоїтися. Такого ефекту не вдається досягти навіть за фізичних тренувань, під час яких людина залишається зосередженою на повсякденних турботах.

— Спостерігаючи за сюжетом, людина забуває про свої справи та слідує уяві автора, — каже дослідник, доктор Льюїс Фордер, пише портал Il Giornale.

За словами дослідника споживчої поведінки Американського університету Крістеля Рассела, читання книг можна розглядати як форму терапії. Спостерігаючи за вчинками героїв, читач може глибше проаналізувати свої проблеми та вирішити їх.

Запобігає розвитку хворобі Альцгеймера

Читання книг — це своєрідний спосіб покращення пам’яті мозку. Він змушує бути пильним, звертати увагу на дрібні деталі та стежити за сюжетом. Це знижує можливість розвитку дегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера або деменція.

  • Згідно з дослідженням вчених, година читання на день допомагає значно запобігти розвитку хворобі Альцгеймера або деменції.

Щобільше, згідно з дослідженням вчених Єльського університету (США), читання книг сприяє довголіттю. Вони проаналізували медичні дані 3635 осіб. Усі вони були поділені на три групи. У першу увійшли респонденти, які не читають книги. У другу — ті, хто читає не більше 3,5 години на тиждень, і в третю — ті, хто читає понад 3,5 години на тиждень.

Дослідники проаналізували тривалість життя учасників. Як виявилося, ті, хто читав понад 3,5 години на тиждень, протягом 12 років після дослідження жили на 32% довше, ніж інші учасники експерименту.

Експерти пояснюють це тим, що читання книг сприяло покращенню настрою. Також у добровольців покращився стан середньо-судинної системи. Вони рідше скаржилися на безсоння та відрізнялися доброзичливим ставленням до оточення.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама