Вчені ідентифікували час доби, коли біль відчувається особливо сильно

Вчені ідентифікували час доби, коли біль відчувається особливо сильно

Відповідно до концепції так званого циклу болю, він може змінюватися залежно від різних факторів, включаючи біологічні ритми, рівень активності та психологічні аспекти. Увечері та вночі рівень больової чутливості може бути вищим, ніж вранці. Це може бути пов’язано з фізіологічними процесами, такими, як зміна рівня деяких хімічних речовин в організмі. 

Регулюється добовими ритмами

Нейробіологи з Дослідницького центру неврології в Ліоні (Франція) продемонстрували сприйняття хворобливого подразника: короткий гарячий імпульс сприймався учасниками експерименту як максимально болісний о третій годині ночі та мінімально болісний — о третій годині дня. У розпал цих двох крайнощів біль, на думку учасників, посилювався з полудня до раннього ранку та зменшувався з раннього ранку до наступного дня.

Щоб ізолювати вплив добових ритмів від інших можливих подразників, 12 учасників перебували в кімнаті з поганим освітленням, не спали 34 години та перекушували кожні дві години. У таких умовах немає сигналу, що стосується часу доби. І біологічні прояви регулюються внутрішнім механізмом, тобто добовими ритмами.

Кожні дві години вчені перевіряли чутливість респондентів. Вони поміщали їм на руки пристрій, який поступово підвищував температуру по одному градусу за раз. Як правило, учасники просили зупинити його, коли він сягав 46°C. В іншій батареї тестів добровольці зазнали болю при певних температурах (42, 44 і 46°C) і пояснили дослідникам, скільки болю вони відчувають і як візуально подають її за шкалою.

Експерти врахували хронотип сну учасників, «сов» і «жайворонків», і синхронізували всі дані в єдиному великому годиннику для порівняння даних.

Що посилює біль

Як виявилося, біль досягає піка між трьома та чотирма годинами ранку. Оскільки учасники не спали, вчені виключили, що саме сон впливає на біль, що сприймається. Якби це було так, чутливість добровольців мала б збільшуватися зі зростанням імпульсу до сну. На думку експертів, це можна пояснити добовими ритмами.

Що посилює біль? Згідно з однією з гіпотез, це залежить від молекулярних годинників, присутніх у кожній клітині нашого тіла, тонко синхронізованих з мозком. Біль, що сприймається, може залежати саме від ритму, з яким ці клітини виявляють біль.

Знання цього допоможе адекватніше призначати знеболювальні препарати. Як відомо, пацієнти в лікарнях скаржаться на великий біль уночі, але анальгетики зазвичай не вводять до ранку.

Фактори посилення болю вночі

  • Під час нічного сну відбувається зміна рівнів деяких хімічних речовин, таких як катехоламіни, які можуть впливати на сприйняття болю.
  • Протягом ночі пацієнти можуть бути менш активними, що може призвести до стагнації та больових відчуттів.
  • Самотність, стрес та тривога можуть посилити сприйняття болю.

Якщо пацієнт часто відчуває біль у нічний час, йому слід обговорити це з лікарем. Той може переглянути схему лікування та розглянути можливі опції полегшення болю.

Дослідження опубліковано у журналі Brain («Мозок»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама