Вчені встановили, як без таблеток покращити стан кишківника

Вчені встановили, як без таблеток покращити стан кишківника

Дослідники давно встановили, що стрес впливає на роботу товстої кишки, що викликає такі симптоми, як діарею чи запори. Стрес може також змінити склад та баланс мікробіома в кишківнику та посилити прояви захворювань цього органу.

Співробітники Університету Пенсільванії (США) провели досліди з лабораторними мишами. Протягом тижня вони поміщали вісім гризунів у маленькі колби на 3 години на день, щоб спричинити стрес. Потім сім днів обробляли мишей хімічним подразником, щоби викликати симптоми запальних захворювань кишківника (ЗЗК).

Після цього миші отримали препарат, що блокує вивільнення гормонів стресу, глюкокортикоїдів, мозком. Дослідники провели колоноскопію мишам та оцінили запалення та пошкодження кишківника за шкалою від 0 до 15, при цьому високі бали вказували на найгірші результати.

Миші, які отримали препарат, мали середній бал близько 5, тоді як ті, хто не приймав препарат, трохи нижче 15. Це вказує на те, що глюкокортикоїди важливі для стрес-індукованого запалення кишківника.

Дослідники виявили, що миші з постійно підвищеним рівнем глюкокортикоїдів мали більшу активність.

— Генетичний аналіз також показав, що стрес змінює нейрони в кишківника, які необхідні для керування його моторикою, — пояснює керівник дослідження Крістоф Тайс, передає інформаційне агентство ANSA.

Подальші дослідження за участю 63 добровольців із ЗЗК підтвердили це. У людей, які зазнали найбільшого стресу, спостерігалося пошкодження кишківника та збільшення маркерів запалення, аналогічні тим, що були у мишей.

Вчені виявили біологічний механізм, який пов’язує психологічний стрес із картиною запалення кишківника. Це допоможе покращити лікування хронічних шлунково-кишкових захворювань.

Регулярні методи релаксації, такі як медитація, йога або глибоке дихання, допоможуть знизити рівень стресу та покращити функцію кишківника. Також важливо дбати про здоровий спосіб життя, включаючи правильне харчування, фізичну активність та достатній сон.

Дослідження опубліковано в журналі Cell («Клітка»).

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама