Вчені визначили, як тип хронотипу впливає на появу зайвої ваги

Вчені визначили, як тип хронотипу впливає на появу зайвої ваги

Для опису переваг в активності та сну використовують терміни: «сови» й «жайворонки».

«Сови». Люди, яких заведено називати «совами», почуваються більш енергійними та продуктивними пізно ввечері та вночі. Такі люди можуть краще функціонувати вночі, ніж вранці, та часто віддають перевагу нічній роботі ранковою.

«Жайворонки». На відміну від «сов», жайворонки вважають за краще бути бадьорими та активними вранці й в першій половині дня. Вони часто прокидаються рано-вранці енергійними та воліють працювати з ранку. Вони почуваються продуктивними в ранкові години, а їхня активність поступово зменшується до вечора.

Фахівці Університету Флоренції (Італія) вирішили вивчити, як тип хронотипу відрізняється на звичках харчування та впливає на параметри кардіометаболічного ризику. Для цього вони обстежили 50 пацієнтів віком від 50 до 63 років. Усі вони мали надмірну вагу чи ожиріння.

Серед учасників 71% склали жінки та 29% чоловіки. З них 74% мали хронотип «жайворонок», тобто рано вставали, були активними в першій половині дня і рано лягали спати. 26% учасників мали хронотип «сови», тобто пізно вставали, були активними в другій половині дня і пізніше лягали спати.

Аналіз харчових звичок показав, що «сови» споживали значно більше щоденних калорій, особливо за обідом та вечерею. Також у їхньому раціоні було багато продуктів із вмістом «швидких» вуглеводів та жирів через високе споживання солодких напоїв, швидкоїжі та випічки.

З’ясувалося, що піддослідні з хронотипом «сови» снідали пізніше. Крім того, у них спостерігався нижчий рівень фолієвої кислоти та вітаміну B12 у крові, ніж у «жайворонків». Експерти вважають, що неправильні харчові звички, спричинені типом хронотипу, сприяють появі зайвої ваги.

Низький рівень цих вітамінів в організмі може мати негативні наслідки для здоров’я: погіршення обміну речовин, втому, проблеми з пам’яттю та концентрацією, а також підвищений ризик розвитку серцево-судинних та неврологічних захворювань.

Ці результати наголошують на важливості здорового харчування та регулярного приймання їжі протягом дня незалежно від хронотипу. Підтримання балансованого раціону, що включає достатню кількість фолієвої кислоти, вітаміну B12 та інших важливих поживних речовин, є ключовим фактором для підтримки загального здоров’я та запобігання зайвої ваги.

Дослідження було представлено на конгресі Італійського товариства харчування людини.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама