ВООЗ: цей підсолоджувач допоможе схуднути хворим на діабет
Ксиліт — це природний цукрозамінник, який має солодкий смак, але має менший вплив на рівень глюкози в крові в порівнянні зі звичайним цукром. Він часто використовується в харчовій промисловості як підсолоджувач у різних продуктах, таких як жувальна гумка, кондитерські вироби, желе та багато інших.
Ксиліт найчастіше одержують з одерев’янілих частин рослин. Це натуральний інгредієнт багатьох фруктів та овочів, таких як жовті сливи, полуниця, малина, цвітна капуста, салат чи шпинат.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати до 40 г ксиліту на день хворим на діабет або людям, які хочуть схуднути.
Переваги ксиліту
- Низький глікемічний індекс у 14 разів нижче, ніж у білого цукру;
- низька калорійність. Містить на 40% менше калорій, ніж звичайний цукор;
- має бактерицидну дію;
- сприяє засвоєнню кальцію;
- не допускає розвитку кандидозу.
Ксиліт також має низку інших корисних властивостей, таких як здатність запобігати карієсу та покращувати здоров’я порожнини рота. Він не поживний для бактерій у ротовій порожнині, що значно знижує ризик розвитку карієсу.
Ксиліт не слід вживати дітям молодше трьох років. Їх травна система ще виробляє необхідну кількість ферментів, необхідні перетравлення певних продуктів, зокрема і ксиліту.
Зловживання ксилітом може викликати травні розлади, такі як діарея, у деяких людей через його проносний ефект. Тому рекомендується помірне вживання продуктів, що містять ксиліт. У разі побічних ефектів слід звернутися до лікаря.