Як за допомогою харчування зменшити ризик розвитку деменції на 25%

Як за допомогою харчування зменшити ризик розвитку деменції на 25%

Нейродегенеративні розлади характеризуються прогресивною дегенерацією структур нервової системи, включаючи нейрони у головному та спинному мозку. Це призводить до втрати функцій нервової системи та викликає розвиток деменції, поширеним видом якої є хвороба Альцгеймера. Причини її появи й досі невідомі. Проте китайські вчені вважають, що одним із тригерів може стати неправильне харчування.

Фахівці протягом десяти років спостерігали за 72 000 британцями, які на початку дослідження не мали деменції. Усіх на початку експерименту попросили в анкетах вказати план щоденного меню.

Згідно з відповідями, нездорова їжа становила від 9 до 28% щоденного раціону. На основі цього вчені розділили респондентів на чотири категорії, які відповідали різним рівням споживання нездорової їжі. За час спостережень у 518 респондентів розвинулися нейродегенеративні розлади. З них у 105 осіб із низьким споживанням оброблених продуктів, і у 150 — із високим, що на 42% більше.

Виключивши інші чинники ризику, дослідники встановили, що збільшення раціону на 10% шкідливими продуктами підвищує ризик розвитку деменції на 25%. Однак ця тенденція має зворотний характер. Якщо замінити напівфабрикати, солодощі чи газовані напої свіжими овочами, фруктами, бобовими чи молочними продуктами, можна уникнути зниження когнітивних функцій.

— Збільшення щоденного споживання корисних продуктів на 50 г допомагає знизити ризик розвитку деменції майже на 20%, — наголошує керівник дослідження Хуейпін Лі, цитує портал La Repubblica.

Експерти радять з метою профілактики не лише дотримуватись правильного харчування, а й регулярно виконувати фізичні вправи, а також не допускати розвитку стресу. Все це допоможе зберегти здоров’я мозку у літньому віці.

Дослідження опубліковано в журналі Neurology.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама