Тромбоз при коронавірусі

Тромбоз або тромбозапалення — процес, в ході якого в кровоносних судинах утворюються згустки (згортки) крові. Дослівно цей термін перекладається одразу з двох мов: у давньогрецькій він звучить як θρόμβος і означає «потік», а от латиною — thrombōsis, що в перекладі означає «згортання». Важливо розуміти, що тромбоз може бути у двох різних якостях: захисний механізм або патологія. Тромбоз при коронавірусі — ускладнення, що виникає при тяжкому перебігу основного захворювання.

Спочатку вважалося, що найбільш небезпечним вплив вірусу COVID-19 буде на легені пацієнта, проте вже через кілька місяців стало зрозуміло інше: коронавірус вражає стінки судин, що призводить до тромбозу у венах і артеріях.

Найбільше випадків тромбозу, якщо вірити зібраній у світі статистиці, стосувалися глибоких вен. При цьому небезпека полягає в тому, що згустки крові (тромби) можуть переміщатися у легені. Якщо це сталося, є високий ризик розвитку тромбоемболії, що часто призводить до смерті. Також згустки крові можуть сприяти розвитку інфаркту міокарда та інсульту. У першому випадку тромби порушують нормальне кровопостачання серця, а в іншому — постачання киснем мозку.

Тромбоз при ковіді — причини

З початком пандемії вчені у різних країнах світу проводили багато досліджень, пов’язаних із вірусом SARS-CoV-2. Якщо говорити про частоту ускладнень, пов’язаних з утворенням тромбів, то показники розділені за основними групами:

  • тромбози глибоких вен — близько 20%, проте у пацієнтів після реанімації — до 28%;
  • ТЕЛА (тромбоемболія легеневої артерії) — трохи більше ніж 13%, а у групі пацієнтів, які пройшли реанімаційне відділення — до 19%;
  • венозні тромболітичні ускладнення загалом — понад 21%;
  • артеріальні тромбози — не більше 2%, з яких половину становить інсульт, ще чверть — інфаркт міокарда, а решта – це тромбози периферичних та мезентеріальних артерій.

Тромбоз від ковіда настає внаслідок порушень у системі гемостазу, що виражається відразу в трьох моментах: уражаються безпосередньо стінки судин, кров згортається швидше, а також уповільнюється кровотік. Після потрапляння в організм вірусу SARS-CoV-2 запускається захисна реакція, яка полягає в активізації спеціального білка. У цьому випадку (мається на увазі коронавірус) організм захищається дуже активно, що призводить до утворення тромбів.

Що може стати супутнім фактором при коронавірусі та призвести до тромбозу:

  • малорухливий спосіб життя;
  • ожиріння 2 чи 3 стадії;
  • вік — чоловіки старше сорока, жінки старше п’ятдесяти років;
  • варикозна хвороба в анамнезі;
  • наявність онкологічних захворювань;
  • зловживання алкоголем, куріння та вживання наркотичних речовин.

Пацієнти, у яких вже є тромбоз глибоких вен або тромбоемболія легеневої артерії, отримають таке ускладнення після ковіду з великою ймовірністю. Також причиною ускладнень (і тромбозу після ковіда у тому числі) можуть бути великі хірургічні втручання у минулому.

Пацієнтам із групи ризику треба уважно ставитися до стану після того, як з’явилися симптоми коронавірусу. Якщо лікар наполягає на госпіталізації, то вона повинна бути проведена негайно.

Тромбоз при ковіді — симптоми

Симптоматика може бути різною залежно від локалізації тромбозу:

  • у разі тромбозу глибоких вен пацієнт може відчувати неприємне розпирання у нозі чи ногах, а при пальпації йому буде боляче; уражена ділянка може бути синюшною, також можуть спостерігатися і набряки; поверхневі вени можуть набухати, а області тромбу може бути гаряча шкіра (гіпертермія);
  • якщо у пацієнта тромбоемболія легеневої артерії, може спостерігатися різке падіння артеріального тиску в парі або без порушення ритму серця; часто виникають болі за грудиною, запаморочення та задишка; зрідка пацієнти скаржаться на шум у вусі або одразу двох вухах;
  • якщо під питанням артеріальний тромбоз, то біль локалізований в області ураження артерії, там яскраво виражена блідість шкірного покриву; кінцівка може поколювати та навіть німіти, а нижче за зону ураження може не промацуватися пульс; температура на шкірі над ймовірним тромбом знижується (кінцівка холодіє).

Всі три випадки можуть бути потенційно небезпечними для життя пацієнта, тому потрібен грамотний медичний супровід. Найскладніша ситуація з ТЕЛА — пацієнт повинен негайно отримати невідкладну допомогу та госпіталізацію, а у разі, коли симптоматика проявляється вже в стаціонарі, його найчастіше переведуть до реанімаційного відділення.

Головна небезпека для пацієнта, у якого діагностовано тромбоз після коронавірусу, полягає у можливому закорковуванні будь-якої з судин мозку, а разом з ним і легень, серця. Серед усіх можливих наслідків найстрашніше — це смерть, але є низка серйозних захворювань, які також дуже знижують якість і тривалість життя. У разі, якщо тромбоз призвів до інсульту, інфаркту або інших захворювань, реабілітація пацієнтів навіть за найкращих прогнозів може розтягнутися на місяці та навіть на роки.

Тромбоз при ковіді — лікування

Перед тим, як розробити схему лікування, лікар призначить діагностичні дослідження. У такому випадку йдеться про УЗД вен нижніх кінцівок — зазвичай цього достатньо. Однак за потреби пацієнту пропонують здати аналіз крові — коагулограму, тест на D-димер. За результатами зрозуміло, як лікувати тромбоз після ковіду.

Одна з практик ведення терапії у випадку з ковідом — це призначення антитромботичних препаратів у низьких дозах. При цьому, починаючи з 2020 року в різних країнах проводять дослідження, метою яких є саме схема лікування тромбозу при короні. Складність діагностики, отже, і правильних призначень, є у ситуації з ТЕЛА. Вся річ у тому, що коронавірус має серед основних впливів легеневу інфекцію, що провокується вірусом в організмі, а симптоматика часто дуже схожа на ту, що присутня при тромбоемболії легеневої артерії. Так само справи й з тромбозом глибоких вен після корони, оскільки симптоми мало чим відрізняються від класичних — набрякають ноги, стопи, з’являється біль у м’язах, підшкірні вени здуваються.

Підбір антикоагулянтних препаратів повинен проводитись у кожному конкретному випадку. Значення має і загальний стан пацієнта, і специфічні моменти — функції нирок, наявність супутніх чи хронічних, а також аутоімунних захворювань та прийом ліків, пов’язаних із ними. Також важлива і маса тіла — цей показник впливає на дозування та тривалість прийому препаратів.

У схемі лікування можуть бути й препарати, що розріджують кров — усе це лікар призначає з урахуванням результатів аналізів. Пацієнт не повинен самостійно змінювати дозування, скасовувати або призначати собі самому препарати за порадою інших людей — це може призвести до дуже серйозних наслідків.

Лікування призначається з першого дня, коли діагностовано коронавірус, при цьому воно має бути тривалим — вважається, що тромбоз після ковіду потребує медикаментозної підтримки щонайменше місяць після одужання.

Багато пацієнтів хочуть знати, чи викликає омікрон тромбоз. Так, цей штам, як і інші, має у списку ускладнень і тромбоз глибоких вен, і тромбоемболію легеневої артерії. Тромбоз при коронавірусі — поширене ускладнення, проте завдяки правильному підходу найчастіше вдається взяти ситуацію під контроль. Лікування має бути призначене з урахуванням усіх обставин, часом необхідний контроль. Зазвичай, після закінчення курсу лікування пацієнту пропонують знову пройти ультразвукове обстеження.

Лікарі призначають

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама